Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Recean, în fața deputaților: ”Dincolo de crizele pe care le administrăm trebuie să pornim și motoarele economiei”

9 iun. 2023,, 10:44   Politică
3123 1

Prim-ministrul Republicii Moldova, Dorin Recean, se află în fața deputaților pentru a cere rectificarea bugetului de stat pentru anul 2023.

Potrivit premierului, dincolo de crizele pe care le administrează executivul, autoritățile trebuie să pornească și motoarele economiei, notează Noi.md

”Noi trebuie să ne ajustăm și să mobilizăm mai multe resurse, să creștem investiții și ele să producă mai multe venituri la buget, mai multe locuri de muncă și să producă salarii mai mari.

Noi avem progrese în sensul diminuării graduale a inflației și respectiv trebuie către sfîrșit de ani să trecem din faza de recesiune în faza de creștere economică, ceea ce va reprezenta reversarea economiei. Pentru asta noi trebuie să investim în mai multe drumuri, în afaceri, în dezvoltarea satelor și orașelor noastre și în agricultură. Este foarte important că atunci cînd facem aceste investiții nu le facem din contul a ceva”, a decalrat Recean.

Prim-ministrul a enumerat principalele rectificări care urmează a fi adoptate.


Potrivit lui Dorin Recean acestea sînt:

  • Lucrurile cele mai importante în această rectificare, u creștere cu 736 milioane de lei pentru fondul rutier, pentru ca să putem repara mai multe drumuri.
  • 338 milioane de lei vor fi majorare pentru ODA, pentru susținerea întreprinderilor mici și mijlocii. Banii vor merge în mod special pentru fondul de garantare a creditelor.
  • 320 milioane vor fi acordare fondului național de dezvoltarea națională și regională, pentru a suplini fondul programului ”Satul european”. Aceste proiecte au un succes și și-au desmonstrat utilitatea pentru cetățenii RM
  • 100 milioane de lei vor fi suplimentate în fondul național pentru dezvoltarea agriculturii și mediului rural
  • 81 milioane de lei vor fi direcționate pentru finanțarea serviciului de asistență personală
  • 50 milioane de lei pentru reparația capitală a unităților de terapie intensivă din toate raioanele
  • Vom suplimenta și bugetul proiectului farmacia în comunitatea ta
  • 10 milioane de lei pentru ifnrastructura pentru educația antripreșcolare
  • 33 de milioane de lei pentru bursele pentru sportivii care înregistrează performanțe

Totodată, Recean a menționat că în actualele rectificări sînt incluse și 86 milioane de lei care vor merge pentru creșterile salariale a membrilor executivului.

”Administrația publică centrală va fi suplimentat bugetul cu 86 milioane de lei, pentru a acoperi creșterile salariale la 1300 de persoane a Guvernului. Avem nevoie de o administrație publică care are o capacitate adm. trebuie să avem salarii cît de cît normale, pentru că în Guvern pînă acum sînt cele mai mici salarii. Noi avem obligația de a crește gradual salariile la toți. Noi trebuie să avem salarii cît de cît normale, problema salarizării este peste tot în administrația Republicii Moldova și în economie, însă repet noi trebuie să atragem resurse competente care vor genera venituri. Anvelopa salarială în administrația publică locală nu se va schimba, ea va rămîne aceiași. Trebuie să înțelegem că aceste creșteri de buget au fost posibile în virtutea unor granturi suplimentare care le-a negociat și le-a accesat Guvernul”, a menționat premierul.

Reamintim că recent, Guvernul a aprobat o majorare a salariilor miniștrilor cu pînă la 50 de mii de lei. Decizia urmează să fie aprobată și de legislativ.

Șefa statului, Maia Sandu a motivat creșterile salariile ca o necesitate de a avea instituții puternicee.

„E un cerc vicios aici, pentru că dacă n-o să avem instituții puternice, ca să poată propune și implementa soluții bune, atunci n-o să avem niciodată rezolvarea salariilor în alte domenii, pensii ș.a.m.d.”.

3
1
0
0
22

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?