Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Sandu, despre creșterea lefurilor miniștrilor: ”Înțeleg, dar e un cerc vicios aici”

8 iun. 2023,, 08:59   Politică
3146 1

„E un cerc vicios aici, pentru că dacă n-o să avem instituții puternice, ca să poată propune și implementa soluții bune, atunci n-o să avem niciodată rezolvarea salariilor în alte domenii, pensii ș.a.m.d.”.

Astfel a comentat șefa statului, Maia Sandu, creșterea salariilor miniștrilor. Potrivit președintei, pensii mai mari vor fi atunci cînd Republica Moldova va avea o economie puternică. „Noi avem nevoie de un Minister al Economiei care să pună economia pe roate, ca să avem creștere economică mare, ca să avem cît mai mulți oameni angajați, ca să ne asigurăm că nu există evaziune fiscală și toată lumea contribuie, de aici se pornește”, a menționat președinta în cadrul emisiunii Puncte de reflecție, notează noi.md cu referire la unimedia.

„Înțeleg, dar e un cerc vicios aici, pentru că dacă n-o să avem instituții puternice, ca să poată propune și implementa soluții bune, atunci n-o să avem niciodată rezolvarea salariilor în alte domenii, pensii ș.a.m.d. Cînd o să putem noi să avem pensii mari? Cînd o să avem o economie puternică, așa funcționează sistemul de pensionare, avem oameni care muncesc astăzi, cîștigă și contribuie la fondul social, avem de unde crește pensiile, nu avem oameni sau avem oameni puțini care muncesc și contribuie la fondul social, nu avem de unde să creștem pensiile, pentru că chiar și astăzi noi avem mai mulți oameni care beneficiază de pensii decît oameni care contribuie la fondul de pensii.

Deci, aici matematica este foarte simplă și putem să discutăm foarte mult cum s-a ajuns aici, unde sînt oamenii, o bună parte din oamenii noștri contribuie la pensiile oamenilor în vîrstă din Franța, Spania, Italia, Marea Britanie ș.a.m.d. Deci, noi avem nevoie de un Minister al Economiei care să pună economia pe roate, ca să avem creștere economică mare, ca să avem cît mai mulți oameni angajați, ca să ne asigurăm că nu există evaziune fiscală și toată lumea contribuie, de aici se pornește. Eu am promovat din prima și noi am crescut pensiile în măsura în care s-a putut, dar atîta timp cît economia rămîne slabă, ne îmbătăm cu apă rece dacă credem că pot crește pensiile fără ca să dezvoltăm economia”, a declarat președinta.

Reamintim că recent, Guvernul a aprobat o majorare a salariilor miniștrilor cu pînă la 50 de mii de lei. Decizia urmează să fie aprobată și de legislativ.


2
2
0
1
47

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?