Incendii stiri: 685
Cazul Șor stiri: 582
Preşedintele stiri: 3738

Reacția Rusiei la declarația lui Sandu privind posibila arestare a lui Putin în Moldova

24 mai. 06:23   Politică
6018 4

Rusia consideră că, Comitetul de Anchetă al Federației Ruse are toate motivele să inițieze un dosar penal împotriva președintelui Moldovei, Maia Sandu, în baza faptului că a ameninţat cu arestarea liderului rus Vladimir Putin.

În special, o astfel de opinie a exprimat pe canalul său Telegram vicepreşedintele Comisiei pentru afaceri internaţionale din Consiliul Federaţiei Ruse, Vladimir Djabarov.

În același timp, Djabarov a menționat că Comitetul de anchetă ar putea să o declare persoană căutată internațional.
De menționat că marți, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, într-un interviu acordat Euronews, răspunzînd la întrebarea dacă Putin va fi arestat dacă va veni în R. Moldova, a menționat că organele de drept din Moldova, conform mandatului de arestare emis de Curtea Penală Internaţională (CPI) pe numele său, îl vor aresta pe președintele rus Vladimir Putin în cazul în care acesta va veni în republică.

"Da. Republica Moldova a semnat un acord cu privire la Curtea Penală Internaţională, iar Republica Moldova va respecta decizia instanței", a răspuns Maia Sandu.

Ultima dată Putin a fost în Moldova, în calitate de președinte, la Summitul CSI din octombrie 2002. În noiembrie 2008, în calitate de prim-ministru, a participat la ședința Consiliului șefilor de guvern ai statelor-membre CSI, care a avut loc la Chișinău.


La 17 martie, Curtea Penală Internațională a emis un mandat de arestare pe numele lui Putin și comisarul prezidențial rus pentru Drepturile Copilului, Maria Lvova-Belova, sub acuzația de deportare ilegală a copiilor ucraineni.

La 20 martie, Comitetul de Anchetă al Federației Ruse a deschis un dosar penal împotriva procurorului și judecătorilor CPI, considerînd că acțiunile lor sînt în mod evident ilegale, deoarece nu există motive pentru tragerea la răspundere penală a Președintelui Rusiei și a Ombudsmanului copilului.

Poate că Maia Sandu ar fi trebuit să nu răspundă la întrebarea provocatoare a românului?

68
7
0
0
9

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Stare de urgență a fost prelungită pentru a 10-a oară. Cum calificați această decizie?