Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Procurorii îl contrazic pe avocatul ex-notarei lui Plahotniuc. Cum a ajuns Olga Bondarciuc să fie extrădată?

29 iul. 2022,, 11:30   Politică
3370 0

Avocatul fostei notare a lui Vlad Plahotniuc, Olga Bondarciuc, recent, a acuzat autoritățile că și-ar fi făcut publicitate pe seama extrădării clientei sale de la Bruxelles la Chișinău. Potrivit lui, Bondarciuc singură ar fi renunțat la procedurile din Belgia și ar fi cerut autorităților statului să fie extrădată în Republica Moldova. Într-un comentariu pentru NM, Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a venit cu o reacție privind extrădarea Olgăi Bondarciuc și declarațiile avocatului, transmite newsmaker.md.

Purtătorul de cuvînt al PCCOCS, procuratura specializată care gestionează cazul, Emil Gaitur a spus că „învinuita s-a aflat luni bune în arest preventiv în Belgia, începînd din septembrie 2021, în așteptarea examinării de instanța judecătorească superioară a contestării ei”. „Anume ca urmare a faptului că nu a fost de acord cu extrădarea în Moldova”, a precizat Gaitur.

Reprezentantul Procuraturii a mai remarcat că instanțele belgiene, la prima etapă a contestării extrădării, au respins cererile învinuitei, stabilind că aceasta urmează a fi extrădată în Moldova.

„Considerînd că instanța belgiană superioară nu va da curs contestării privind hotărîrea instanței de fond referitor la extrădare, numita și-a retras contestația, în ultima parte a detenției ei preventive acolo”, a spus Gaitur.

Recent, avocatul fostei notare al lui Vlad Plahotniuc, Olga Bondarciuc, a acuzat autoritățile moldovenești că și-ar fi făcut publicitate pe seama extrădării clientei sale de la Bruxelles la Chișinău, pe 14 iulie. Potrivit lui, Bondarciuc singură ar fi renunțat la procedurile din Belgia și ar fi cerut autorităților statului să fie extrădată în Republica Moldova, după ce cazul în care figurează ar fi trecut în gestiunea altor procurori.


„Ea singură a cerut să fie extrădată, dar nu cum se declară în presă sau cum spune speakerul că instituțiile statului au adus-o. Nu e așa. Dumneaei a renunțat la procedurile din Belgia în legătură cu faptul că s-au schimbat procurorii pe caz. Respectiv, dumneaei nu mai are acea temere, frică, că cazul va fi instrumentat oarecum inechitabil sau incorect”, a declarat avocatul Olgăi Bondarciuc, Victor Panțîru, pentru TV8.

Panțîru neagă că cererea Olgăi Bondarciuc de a fi extrădată ar fi avut legătură cu încetarea procedurilor din Belgia. Potrivit lui, cazul era pe rol, iar procedurile urmau să se deruleze încă cel puțin un an de zile. Avocatul fostei notare declară că Bondarciuc ar fi trimis cereri atît pe adresa Procuraturii Generale a Moldovei, cît și pe cea a diplomației moldovenești la Bruxelles, prin care a solicitat să fie extrădată în țară.

„Extrădarea ei nu este meritul autorităților din Republica Moldova. Este faptul că dumneaei a renunțat la procedurile care se aflau pe rol în instanțele din Belgia și a venit să se prezinte în fața instanțelor ca să-și probeze nevinovăția. Nu voi ați prins-o!”, a mai spus Victor Panțîru.

Amintim că Olga Bondarciuc a fost extrădată în Republica Moldova din Bruxelles, în seara zilei de 14 iulie. Potrivit poliției, ea era anunțată în căutare internațională pe canalele Interpol pentru arest și extrădare la solicitarea Inspectoratului de poliție Centru al DP mun. Chișinău. Atunci speakerul Parlamentului, Igor Grosu, a declarat că fosta notară ar fi „prima păsărică” extrădată și a anunțat că, în curînd, mai multe persoane care au fugit peste hotare din calea justiției ar putea fi extrădate în țară, pentru a fi diferite justiției. Potrivit lui Grosu, acest lucru ar fi posibil după ce guvernarea a reușit să cîștige încrederea instituțiilor din afara țării, urmare a reformelor pe care le implementează.

Pe 15 iulie, Bondarciuc a fost plasată în arest preventiv pentru 30 de zile, după ce procurorii i-au prezentat învinuirea. Oamenii legii îi incriminează mai multe infracțiuni comise în perioada în care activa în această funcție. Mai exact, Bondarciuc este acuzată de fals în acte publice, declarație mincinoasă, concluzia falsă sau traducerea incorectă – infracțiuni prevăzute în Codul Penal al Republicii Moldova.

Pe 27 iulie, magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, urmau să examineze cererea avocaților care au cerut eliberarea Olgăi Bondarciuc din Penitenciarul nr.13. Ședința a fost, însă, amînată, din „motive tehnice”, iar fosta notară a rămas după gratii.

Olga Bondarciuc pledează nevinovată și anunță că conlucrează cu autoritățile pentru a-și stabili nevinovăția.

2
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?