X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

”Pretenții neîntemeiate”. Urmașii lui Ștefan, despre declarațiile primarului orașului Reni

18 mar. 2021,, 15:32   Politică
3597 1

Primarul orașului Reni, regiunea Odessa, Igor Plehov, a înaintat pretenții teritoriale serioase în adresa Moldovei. O astfel de declarație el a făcut în cadrul ultimei ședințe a Consiliului Orășenesc, scrie publicația "Избирком".

Potrivit lui, pămîntul pe care este amplasat portul Giurgiulești ar trebui să fie considerat teritoriu al regiunii Reni.

Deși, autoritățile moldovenești nu au venit încă cu o reacție oficială la aceste afirmații, declarația a stîrnit un val de nemulțumiri la Chișinău. Membrii Mișcării de Tineret "Urmașii lui Ștefan" au declarat că pretențiile teritoriale ale părții ucrainene sînt absolut neîntemeiate. Suspect este și faptul că abia acum s-a pus această problemă, creîndu-se impresia că a fost creată în mod artificial, a menționat pentru Noi.md vicepreședintele Mișcării de Tineret ,,Urmașii lui Ștefan’’, Vladislav Railean.

”Pretențiile domnului Igor Plehov, primarul orașului Reni, sînt neîntemeiate, deoarece schimbul de teritorii dintre Ucraina și Republica Moldova a fost înfăptuit conform normelor internaționale agreate din timp, corespunzînd tuturor procedurilor, fiind realizat încă în anul 1998. Faptul că există concurență între portul internațional Giurgiulești și portul de pe Dunăre din Reni este ferm, însă țara noastră are nevoie, strategic, de un port maritim de o importanță internațională și ei trebuie să înțeleagă acest lucru.

Mai mult ca atît, de ce abia acum a apărut această întrebare la primarul orașului Reni? După părerea mea, aceasta este o problemă artificială, escaladarea căreia poate trage după sine anumite riscuri, dar eu cred ca autoritățile centrale ale Ucrainei și ale Republicii Moldova vor acționa în spiritul bunei cooperări, a interesului reciproc și nu vor admite ca anumite provocări din partea unor actori politici de planul trei să poată perturba relațiile de bună vecinătate dintre Republica Moldova și Ucraina”, spune Vladislav Railean.


Noi.md a intervenit cu solicitare pe lîngă Minsiterul Afacerilor Externe de a comenta acest subiect, dar deocamdată nu am primit un răspuns.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?