X 
Transnistria stiri: 1392
Preşedintele stiri: 4027

Conflict uriaș între statul Texas și administrația Biden

29 ian. 07:29   Externe
2836 0

O dispută fără precedent asupra autorităţii privind controlul frontierei sudice se amplifică în SUA între statul Texas, care prin decizia guvernatorului republican Greg Abbott a instalat la graniţă garduri de sîrmă ghimpată pentru a opri valul de migranţi, şi guvernul federal american al preşedintelui democrat Joe Biden, care a fost autorizat de Curtea Supremă să intervină pentru a înlătura acele garduri, scrie digi24.ro.

„Nu am ajuns niciodată în punctul în care ne aflăm acum”, a declarat la postul CBS avocatul specializat în probleme de imigraţie Haim Vasquez. „Niciodată în punctul în care avem Garda Naţională a Texasului, agenţi ai Departamentului de Siguranţă Publică blocînd intrarea şi preluînd autoritatea sau controlul asupra frontierei”, mai spune acesta.

Curtea Supremă a SUA a decis, lunea trecută, că guvernului federal american îi revine autoritatea de a înlătura gardurile de sîrmă ghimpată instalate la frontiera sudică. Departamentul de Securitate Internă a dat, apoi, statului Texas termen pînă vineri să permită autorităţilor federale accesul în oraşul de graniţă Eagle Pass. Însă procurorul general al Texasului, Ken Paxton, a respins cererea guvernului federal de acces la frontieră.

La rîndul său, guvernatorul republican al Texasului, Greg Abbott, a promis că va spori patrulele la graniţă şi va instala acolo noi bariere şi garduri de sîrmă ghimpată. El a primit între timp sprijinul a nu mai puţin de 25 de guvernatori republicani, care afirmă că statul Texas are dreptul constituţional la autoapărare. Greg Abbott a asigurat că statele SUA conduse de guvernatori republicani sînt de acord ca, la nevoie, să trimită trupe la graniţa dintre Texas şi Mexic.

Printre cei care-l sprijină pe Abbott se numără şi guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, care a confirmat că este pregătit să trimită efective ale Gărzii Naţionale în Texas pentru a ajuta la securizarea frontierei. „Dacă trebuie să ne mobilizăm şi să garantăm suveranitatea ţării, atunci trebuie să o facem, aşa că puteţi conta pe mine pentru a ajuta din statul Florida”, a declarat DeSantis. DeSantis s-a retras din alegerile preliminare republicane pentru prezidenţiale şi îl susţine, de acum înainte, pe Donald Trump. Acesta din urmă l-a lăudat pe guvernatorul Texasului pentru că nu permite administraţiei preşedintelui Biden să înlăture gardurile de sîrmă ghimpată instalate pe coridorul folosit de migranţii care intră ilegal în SUA.

„În loc să mă lupt cu statele de graniţă, eu voi folosi toate instrumentele şi autoritatea preşedintelui american pentru a apăra SUA în faţa acestei invazii oribile care se desfăşoară chiar acum”, a spus Trump la un miting electoral.

6
3
0
2
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?