Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Metsola: „Uniunea Europeană va spori sprijinul financiar pentru Moldova”

13 noi. 2022,, 13:45   Politică
3521 0

Preşedintele Parlamentului European, Roberta Metsola, reconfirmă sprijinul pentru guvernarea pro-europeană de la Chişinău, sub conducerea preşedintei Republicii Moldova, Maia Sandu.

Angajamentul a fost anunţat de şefa legislativului european în cadrul unui interviu oferit în exclusivitate postului public de televiziune, Moldova 1.

Potrivit Robertei Metsola, crizele de ordin energetic, economic şi social, cauzate, în mare parte, de războiul provocat de Federaţia Rusă pe teritoriul ţării vecine, Ucraina, în primăvara anului curent, ar putea compromite sentimentul pro-european atît al unor cetăţeni ai Republicii Moldovei, cît şi ai statelor membre ale UE. Pentru ca acest lucru să nu se întîmple, spune preşedintele PE, este nevoie ca comunitatea europeană să sporească sprijinul financiar atît pentru ţările membre, cît şi pentru ţările vecine, inclusiv Republica Moldova.

„Nu doar Republica Moldova, ci toate statele membre UE şi cele din vecinătatea UE se confruntă cu aceasta situaţie. Avem mai exact inflaţie mare, dobînzi crescute, devalorizare a pensiilor, a preţurilor caselor, în special familiile şi micii întreprinzători au de suferit. Răspunsul ar trebui sa includă sprijin financiar crescut, sprijin financiar direct solicitat de Parlamentul European a fi oferit atît de Uniunea Europeana, cît şi de statele membre, fie că se află în vecinătate sau nu”, a declarat preşedintele Parlamentului Europeană, Roberta Metsola, în cadrul emisiunii „Dimensiunea Diplomatică”, de la Moldova 1.

Şefa legislativului european susţine că înlăturarea permanentă a barierelor comerciale sau extinderea acordului privind serviciul de roaming pentru ţara noastră ar creşte atît consumul, cît şi activitatea economică, şi ar ajuta Republica Moldova să facă faţă mai uşor provocărilor cu care se confruntă. Roberta Metsola a dat asigurări, în context, că Parlamentul European va continua să susţine ţara noastră şi a confirmat sprijinul pentru actuala guvernare de la Chişinău.


„Avînd în vedere provocările cauzate de situaţia din Ucraina precum şi nevoia crescută de securitate, ar trebui să securizăm mai mult resursele energetice. Răspunsul meu ar fi că trebuie să continuăm să ajutam actuala guvernare în demersurile începute sub leadership-ul preşedintei Sandu”, a mai menţionat Roberta Metsola.

Amintim că preşedintele PE, Roberta Metsola, a întreprins o vizită la Chişinău vineri, 11 noiembrie. Şefa Parlamentului European a ţinut un discurs în plenul Parlamentului Republicii Moldova şi a avut întrevederi cu conducerea de vîrf a ţării, inclusiv şefa statului Maia Sandu.

3
0
0
0
3

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?