Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Măsuri maxime de securitate la Summitul Comunității Politice Europene 2023

2 iun. 2023,, 08:15   Politică
3517 0

Măsuri maxime de securitate în ziua summitului atît în capitală, cît și pe traseul care duce la Castelul Mimi de la Bulboaca.

Zonele pe unde au trecut coloanele oficiale au fost împînzite de oameni ai legii, care dirijau inclusiv circulația pietonilor. Și la aeroport au fost luate măsuri de siguranță fără precedent. Ieri acolo au aterizat peste 20 de delegații oficiale, astfel că Aeroportul Internațional Chișinău nu a mai găzduit niciodată atîtea aeronave concomitent.

Aeroportul Internațional Chișinău a fost invadat ieri de avioane prezidențiale. Dacă prima jumătate a delegațiilor a sosit ieri după-amiază, ieri au venit și celelalte. De dimineață și pînă la ora 12:00, pe pistă au aterizat peste 20 de aeronave cu delegații ale oficialilor europeni.

Curios este că președintele Franței, Emmanuel Macron, a venit cu tocmai două avioane, unul din ele avînd drapelul Franței pe partea din spate. Presa a avut voie să filmeze sosirea delegațiilor străine doar de la distanță.

La coborîrea din avion, fiecare delegație era întîmpinată de ambasadorul țării sale la Chișinău. Ulterior, toată echipa urca în mașinile de lux oferite de Guvern și pleca spre Bulboaca. Pe tot traseul, practic la fiecare 50 de metri, stătea cîte un om al legii, care avea grijă de ca delegațiile să ajungă la destinație în siguranță.


Blocarea străzilor, în special în centrul capitalei, a creat incomodități celor care au muncit ieri. Aceștia au fost nevoiți să opteze pentru alte rute decît cele tradiționale, deoarece multe străzi din centrul capitalei și de la Botanica au fost închise. Din această cauză, unii șoferi și pietoni erau nemulțumiți, mai ales atunci cînd erau întorși din drum de polițiști.

„- Eu azi muncesc și trebuie să ajung la muncă, dar transportul este suspendat complet. Numai pe jos să merg.

- Unde trebuie să ajungeți?

- Pe strada Armeană de la Botanica.”

„Pe care stradă să mă duc eu. M-am gîndit că pe acolo merge transportul, dar nu. Nici pe aici nu merge.”

„Într-un ceas bun să fie ziua de azi.”

Începînd de ieri, odată cu sosirea oficialilor străini în țara noastră, pe durata summitului și pînă la plecarea tuturor oaspeților din țara noastră, spaţiul aerian al Republicii Moldova este protejat de forțele NATO. Aeronavele pot detecta ușor alte avioane, rachete şi drone la o distanță de cca 500 de kilometri.

4
0
0
0
13

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?