Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Litvinenco nu este mulțumit de cum decurge reforma justiției

1 dec. 2022,, 07:13   Politică
2912 0

Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, s-a arătat nemulțumit de „modul în care decurge reforma justiției” în Republica Moldova. Acesta și-ar dori ca lucrurile să se miște mai rapid, însă există anumite proceduri și standarde care trebuie respectate.

Declarațiile au fost făcute în cadrul ediției din 29 noiembrie a emisiunii „Freedom” de la TV8.

„Evident că nu sunt mulțumit de modul în care decurge reforma justiției, evident că mi-aș fi dorit ca lucrurile să meargă mai repede dacă vorbim de reforma justiției în partea legată de accelerarea combaterii marii corupții și finalitate, deși eu înțeleg că există proceduri care trebuie respectate. Trebuie să faci lucrurile corect atît la perioada instrumentării dosarelor penale, cît și la etapa în care ele sunt analizate în cadrul instanțelor judecătorești și respectiv, sentințele de condamnare trebuie să fie bazate pe respectarea procedurilor, proces echitabil.

De asemenea, ele trebuie să se bazeze pe probe și evident că fiecare persoană are drepturi, trebuie respectate, pentru că dacă nu respecți și grăbești lucrurile, faci lucrurile repede în detrimentul calității, atunci riști ca ulterior, să ai de plătit polițe pentru aceste greșeli. Eu mi-aș dori mai repede, dar sunt conștient de faptul că există proceduri, există standarde care trebuie respectate și încurajez pe toți să respecte aceste proceduri”, a precizat Sergiu Litvinenco.

Acesta a mai speră că în luna martie a anului 2023, vom avea un nou Consiliu Superior al Magistraturii (CSM).


„Pe partea cealaltă de curățare sau reforma sistemică a justiției, la fel, mi-aș fi dorit ca lucrurile să meargă mai repede. Avem Comisia de pre-vetting, avem experți internaționali care lucrează deja de mai mult de jumătate de an.

Pre-vettingul judecătorilor este la etapa finală, înțeleg că în luna ianuarie ar trebui să fie finalizat. Vor fi evaluați toți candidații în Consiliul Superior al Magistraturii din partea judecătorilor. Sper că un nou CSM va fi gata la începutul anului viitor, eu sper că în martie. Este important să ne asigurăm că acest consiliu e constituit din oameni corecți care vor dori și ei să curețe sistemul de justiție de rînd cu procesul de evaluare externă.

1
0
0
0
9

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?