X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

În Moldova este în proces de elaborare proiectul de lege "Cu privire la deoligarhizare". Ce presupune acesta?

16 feb. 2023,, 17:10   Politică
3902 0

În Moldova se elaborează conceptul proiectului așa-numitei legi "Cu privire la deoligarhizare", care presupune limitarea influenței excesive a persoanelor, care ocupă o poziție economică și politică semnificativă, în viața publică (oligarhii).

După cum se știe, ”oligarhia” din greaca veche înseamnă "puterea celor puțini". Acesta este un tip de autocrație în care puterea de stat se află în mîinile unui grup mic de persoane inamovibil. Termenul ”oligarhia” a fost folosit pentru prima dată în Grecia Antică de filosofii Platon și Aristotel, în timp ce acesta din urmă folosea termenul "oligarhie" în sensul "puterea celor bogați", contrastîndu-l cu aristocrația.

Termenul grecesc antic "oligarhia" era puțin cunoscut înainte de revoluția burgheză franceză din 1789. Gînditorii francezi din acea perioadă au reînviat și au extins traducerea acestui termen antic uitat și practic neutilizat "puterea celor puțini" și i-au dat o nouă definiție "unirea puterii politice și economice”. Dauna acestui fenomen a fost explicată prin faptul că o astfel de uniune duce la corupție, concurență neloială și monopolism, care la rîndul său subminează economia țării și o face slabă și necompetitivă la nivel internațional. În oligarhie prețurile cresc, iar calitatea produselor scade, deoarece oligarhii suprimă concurenții economici din țară prin mijloace politice în interesul propriilor fabrici. De atunci, termenul oligarhie a fost folosit în mod regulat în sensul extins.

În URSS, literatura economico-politică a desemnat "oligarhia" drept regim în care puterea politică aparține unui grup restrîns de oameni, de exemplu, persoanelor mai bogate.

Astfel, dacă e să luăm oligarhia în sensul modern al cuvîntului, va deveni clar că acest concept se referă cel mai mult la cei care astăzi dețin puterea în țară.


De menționat că realizarea angajamentului de "deoligarhizare" este una dintre condițiile enumerate de Comisia Europeană pe care Moldova trebuie să o îndeplinească pentru a începe negocierile de aderare la Uniunea Europeană.

Deocamdată nu este clar în baza căror criterii în Moldova persoana va primi statutul de "oligarh", care va fi procedura de recunoaștere a acestui statut și ce restricții/sancțiuni vor fi aplicate în privința acestei categorii de persoane.

La cererea Noi.md de a explica aceste aspecte, Ministerul Justiției a anunțat că la etapa inițială grupul de lucru creat lucreazăasupra conceptului proiectului de lege privind deoligarhizarea. Alte detalii cu privire la prevederile acestei legi deocamdată nu se cunosc.
"În prezent, la Ministerul Justiției se desfășoară un amplu proces de pregătire a conceptului și a proiectului de lege privind deoligarhizarea. Acest proces include elaborarea unui cadru normativ și stabilirea unui plan concret de acțiuni. La etapa actuală, activitatea în această direcție este concentrată în Grupul de lucru care discută și pregătește materiale pentru viitorul proiect de lege, consultîndu-se cu experți și specialiști în domeniul dreptului și alte domenii care au legătură cu acesta, pentru a finaliza criteriile de recunoaștere a unei persoane cu influență economică și politică excesivă în viața publică (oligarh), procedura de recunoaștere a unei persoane ca fiind oligarh, interdicțiile, aplicate unei persoane recunoscute drept oligarh și alte aspecte tehnice ale viitorului proiect de lege. După aprobarea principială a conceptului și a proiectului Grupului de lucru, acesta va fi supus consultărilor publice", se spune în răspunsul Ministerului Justiției.
Anterior, ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a menționat că deoligarhizarea statului este o obligație a autorităților față de cetățenii Republicii Moldova în contextul declarării țării drept stat candidat la aderarea la Uniunea Europeană.

0
5
0
0
6

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?