Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

"Ghena" de la CNA, pomenit din nou în plenul Parlamentului. Deputat: "Zumbreanu îi cerea taxă lunară"

7 iul. 2022,, 16:04   Politică
2938 0

„Ghena, un cadru bun de la CNA!” a revenit subiect de discuție în plenul legislativ. Cazul ofițerului a ajuns din nou în atenția deputaților în timpul dezbaterilor pe marginea proiectului de hotărîre privind aprobarea Codului deontologic al angajatului Centrului Național Anticorupție (CNA).

În cadrul dezbaterilor pe marginea inițiativei, deputatul PAS Dan Perciun a întrebat reprezentanții CNA dacă au fost penalizați cei care se fac responsabili de indiferența manifestată față de presupusele ilegalități comise de ofițerul CNA „Ghena” în condițiile în care în cadrul instituției există departamentul securitate internă care ar fi trebuit să se sesizeze la acțiunile nelegale ale acestuia, transmite replicamedia.md.

„Voi ar fi trebuie să-l depistați pe „Ghena” pe interior, dar nu l-ați depistat. Au fost dați afară cei care au fost responsabili de nedepistarea lui „Ghena” pe interior?”, a întrebat parlamentarul.

Drept răspuns, reprezentanta CNA a declarat că pe numele lui „Ghena” este deschisă o cauză penală, iar actualmente se află în gestiunea Procuraturii Anticorupție.

„Au fost mai multe investigații interne referitor la această persoană. Detalii suplimentare nu pot să vă ofer, dat fiind faptul că nu am mandat din partea procurorului de a vorbi despre cum se instrumentează cauza penală și care sînt probele administrate”, a spus reprezentanta CNA.


La subiect a intervenit și deputatul PAS Andrian Cheptonar care a declarat că „Ghena” ar fi fost protejat de ultimii doi șefi ai CNA - Bogdan Zumbreanu și Ruslan Flocea.

„Cu siguranță cunosc personajul denumit „Ghena”, el a fost în vizorul subdiviziunii de securitate internă pe o durată îndelungată. De exemplu, pe durata mandatului lui Zumbreanu, pe masa acestuia ajungeau foarte multe materiale despre modul de viață a lui „Ghena”, documente, tot felul de informații. Și interpretarea ofițerilor CNA era că Bogdan Zumbreanu îi cerea lui „Ghena” taxă lunară mai mare bazîndu-se pe informațiile subdiviziunii de securitate internă. După care Ruslan Flocea a dat indicații securității interne să nu vină cu niciun fel de informații, pentru că l-a catalogat ca intangibil pe personajul respectiv”, a punctat alesul poporului.

Amintim că, în luna noiembrie 2021, înainte de demiterea șefului CNA, deputatul PAS Adrian Cheptonar a ținut un discurs în cadrul Parlamentului prin care a vorbit despre un funcționar de rang înalt din cadrul instituției care ar fi implicat în mai multe afaceri în regiunea Ungheni și care ar fi fost protejat și promovat de Ruslan Flocea. Este vorba despre șeful direcției urmărire penală, Ghenadie Tanas despre care Ziarul de Gardă a scris încă în 2017. De atunci însă, fostul șef al direcției teritoriale Nord a CNA a fost promovat și, potrivit lui Cheptonar este un apropiat al fostului șef al instituției anti-corupție.

Ulterior, după discuția din plenul legislativului, ofițerii Serviciului de Informații și Securitate (SIS) și procurorii anticorupție au efecuat percheziții în biroul de serviciu al șefului Direcției generale urmărire penală a Centrului Naţional Anticorupţie (CNA) Ghenadie Tanas, alias „Ghena”.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?