Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Fostul deputat comunist Anatolie Zagorodnîi cere prejudicii de la stat

13 noi. 2023,, 10:57   Politică
2844 0

Fostul deputat Anatolie Zagorodnîi, scos de sub învinuire în dosarul deputaților transfugi, a acționat în judecată Ministerul Justiției.

O cerere în acest sens a fost depusă vineri, 10 noiembrie, la Judecătoria Chișinău, transmite Noi.md cu referire la anticoruptie.md.

Zagorodnîi solicită „repararea prejudiciului cauzat prin acţiunile ilicite ale organelor de cercetare penală şi de anchetă preliminară, ale procuraturii şi ale instanţelor judecătoreşti”, după ce dosarul celor 14 deputați comuniști care au trecut la PDM a fost clasat în luna ianuarie curent, după 3 ani de investigații. Centrul de Investigații Jurnalistice (CIJM) a deconspirat cum trecerea într-un alt partid le-a îmbunătățit situația financiară a ex-deputaților.

Dosarul de învinuire a celor 14 foşti deputaţi, printre care și Anatolie Zagorodnîi, a fost pornit în octombrie 2019 de către fostul procurorul general interimar, Dumitru Robu.

Zagorodnîii, împreună cu alţi foşti colegi de partid, a fost plasat în arest preventiv pentru 30 de zile pe 4 februarie 2022, mandatul fiind prelungit ulterior. Învinuiții nu și-au recunoscut vinovăția, iar așa cum în afară de declarațiile ex-deputatei Partidului Comuniștilor, Elena Bodnarenco, acuzatorii nu au acumulat alte probe, în ianuarie curent dosarul a fost clasat. Mai mult ca atît, și martorul-cheie, Elena Bodnarenco, a decedat.


“În rezultatul efectuării tuturor acțiunilor de urmărire penală impuse și epuizărilor căilor legale de administrare a probatoriului, persoanele puse sub învinuire au fost scoase de sub urmărire penală, iar procesul penal a fost clasat pe motiv că faptele infracționale imputate acestora nu întrunesc elementele componenței de infracțiune”, se arăta în comunicatul Procuraturii Generale.

Anatolie Zagorodnîi a fost deputat în Parlament pe lista Partidului Comuniștilor, dar a trecut ulterior la fracțiunea Partidului Democrat și a devenit membru al formațiunii. El a fost numit în funcția de director al Agenției Naționale pentru Soluționarea Contestațiilor (ANSC) înaintea alegerilor parlamentare din februarie 2019.

Fostul deputat a fost vizat în mai multe anchete ale Centrului de Investigații Jurnalistice.

3
1
1
1
11

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?