X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Dodon: "Rusia este partenerul strategic al Moldovei"

13 aug. 2021,, 13:30   Politică
2912 15

Președintele PSRM, unul dintre liderii blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Igor Dodon, a vorbit astăzi în cadrul unui briefing în Parlament despre cele mai importante subiecte de pe agenda actuală a relațiilor moldo-ruse.

În primul rînd, el a menționat faptul că Federația Rusă este un partener strategic al Republicii Moldova.

"Din păcate, nu am văzut acest lucru nici în programul partidului de guvernămînt, nici în comunicatul de presă de după întrevederea șefului statului cu Domnul Kozak", a spus Igor Dodon.

El a atras atenția asupra a trei probleme importante de pe agenda relațiilor bilaterale moldo-ruse care trebuie rezolvate urgent. Prima este protecția socială a cetățenilor moldoveni care se află în Federația Rusă.

"Această problemă este cea mai ușor de rezolvat, deoarece guvernul anterior a pregătit deja un acord, au avut loc negocieri cu partea rusă, documentul a fost aprobat de guvernul Chicu în 2020. Urmează semnarea și ratificarea de către Parlamente. Sfătuiesc actuala guvernare să se grăbească", a spus Igor Dodon.


"A doua problemă este exportul produselor moldovenești pe piața rusă. Fostul președinte a reamintit că pînă în martie 2021, datorită unui acord cu președintele rus Vladimir Putin, exportatorii moldoveni au putut exporta mărfuri scutite de taxe vamale pe piața rusă sub 5 poziții tarifare. În ultima perioadă, producătorii moldoveni au economisit din aceasta circa 1,5 miliarde de lei. Acest beneficiu este foarte important, deoarece produsele moldovenești, inclusiv vinurile, conservele, devin din ce în ce mai competitive pe piața rusă. Termenul scutirilor a expirat, de aceea este important și urgent să discutăm extinderea acesteia", a subliniat liderul PSRM.

A treia problemă se referă la sectorul energetic. Contractul de furnizare a gazelor semnat de guvernul precedent expiră la 1 octombrie.

"A fost un acord favorabil pentru Republica Moldova, care ne-a permis să reducem tarifele la gaze pentru consumatorii casnici, să asigurăm Republica Moldova cu gaze naturale, cu 125 de dolari pentru 1 mie de metri cubi de gaze, în timp ce prețurile de piață sînt 400-500 $ pe metru cub. A mai rămas o lună și jumătate pînă la expirarea acestui contract și sfătuiesc guvernul să acționeze mai repede, deoarece prețurile cresc", a subliniat Igor Dodon.

Fostul șef al statului a menționat, de asemenea, că este gata să ajute guvernul în rezolvarea acestor probleme.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?