Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Cum a comentat Kremlinul decizia UE de a începe negocierile cu Moldova și Ucraina

15 dec. 2023,, 13:45   Politică
4352 2

Purtătorul de cuvînt al președintelui Rusiei, Dmitri Peskov, a calificat drept o practică unică faptul că UE votează pe tema sancțiunilor și a aderării Ucrainei la uniune în absența liderilor unor state-membre ale UE.

El a exprimat această opinie în cadrul briefingului din 15 decembrie.

"Noi citim cu mare interes informațiile din mass-media despre, să spunem așa, practica de a lua diferite decizii în cadrul UE, așteptînd ca cineva să iasă la o cafea și așa mai departe, pentru a lua unele decizii în absența cuiva. Dacă acest lucru este adevărat, atunci este o practică unică", a explicat purtătorul de cuvînt al Kremlinului.

Potrivit lui, aceasta este totuși treaba UE - relația Ungariei cu Comisia Europeană - și nu a administrației prezidențiale.

Referindu-se la decizia Consiliului European de a lansa negocierile cu Ucraina și Republica Moldova privind viitoarea aderare la UE, Peskov a declarat că UE a avut întotdeauna criterii destul de stricte privind aderarea la Uniune, iar în acest moment este evident că nici Ucraina și nici Moldova nu îndeplinesc aceste criterii.


Peskov a mai precizat că negocierile privind aderarea Ucrainei și a Republicii Moldova la UE ar putea dura ani și decenii.

"UE și așa trece nu prin cea mai ușoară perioadă din istoria sa. Atît din punct de vedere al funcționării, cît și din punct de vedere economic. Așadar, este clar că este o decizie absolut politizată, această dorință a UE de a-și arăta sprijinul pentru aceste țări. Dar astfel de noi membri pot destabiliza de fapt UE. Și, din moment ce trăim pe același continent cu UE, nu sîntem dezinteresați. Prin urmare, urmărim îndeaproape acest lucru", a declarat Peskov.

Reamintim că ieri, 14 decembrie, liderii țărilor Uniunii Europene au aprobat, în cadrul summitului, deschiderea negocierilor de aderare a Ucrainei și a Republicii Moldova la blocul comunitar.

Acest lucru s-a întâmplat pe fondul temerilor că Ungaria va bloca decizia prin veto. Discuțiile dintre liderii UE au durat mai mult de trei ore, iar începerea summitului a fost amînată din cauza poziției Budapestei. Cu toate acestea, în momentul votului, premierul Ungariei, Viktor Orban ieșise din sală, astfel că decizia a fost adoptată în unanimitate.

Ideea ca premierul Ungariei, Viktor Orbán să părăsească sala la reuniunea Consiliului European în timpul deciziei privind negocierile de aderare la UE cu Ucraina a fost propusă de cancelarul german Olaf Scholz.

După trei ore de discuții între liderii UE privind începerea negocierilor de aderare cu Ucraina, cancelarul german i-a propus lui Orbán, care bloca decizia, pur și simplu să părăsească sala de ședințe și să bea o cafea, în timp ce ceilalți lideri UE discutau problema Ucrainei. În acest fel, a fost posibilă luarea unei decizii unanime de a începe negocierile cu Ucraina privind aderarea la UE.

Potrivit Politico, propunerea lui Scholz nu a fost spontană, ci fusese discutată anterior în culoare.

După ce președintele Consiliului European, Charles Michel, a anunțat că liderii UE au decis să înceapă negocierile de aderare a Republicii Moldova și Ucrainei la Uniunea Europeană, premierul ungar Viktor Orban a postat o adresare pe pagina sa de Facebook, în care și-a reiterat opinia că aceasta "este o decizie rea" și a spus că a "stat departe de această decizie".

27
5
0
3
8

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?