Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Chișinăul a răspuns apelului lui Krasnoselski de a oferi Transnistriei garanții de pace

20 iul. 2022,, 12:57   Politică
3677 0

Garanțiile de securitate pentru regiunea transnistreană pot fi incluse în documentul final privind reglementarea globală a conflictului transnistrean. Astfel, la solicitarea NM, Biroul Politici de Reintegrare a comentat inițiativa șefului Transnistriei, Vadim Krasnoselski, de a oferi garanții de pace regiunii de către participanți în formatul „5 + 2”.

Biroul a menționat că nu au fost primite astfel de proiecte de documente prin linia de comunicare a reprezentanților politici. Această problemă nu a apărut nici în discuțiile viceprim-ministrului pentru Reintegrare Oleg Serebrian și a reprezentantului special al Federației Ruse în procesul de negocieri privind reglementarea transnistreană Vitali Treapițîn.

Comentînd inițiativa lui Krasnoselski, instituția a reamintit dorința Chișinăului de a realiza o reglementare cuprinzătoare, pașnică și durabilă a conflictului transnistrean bazată pe suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova în cadrul granițelor sale recunoscute internațional.

„Conform agendei aprobate a procesului de negocieri, există 3 coșuri de probleme: aspecte socio-economice, umanitare și drepturile omului, o soluționare cuprinzătoare și probleme de securitate. Adică, elementele de securitate și garanții pot face parte din parametrii specifici ai documentului final privind o soluționare cuprinzătoare a conflictului transnistrean din coșul 3 al procesului de negocieri, care, de altfel, încă nu este deschis”, au menționat surse din cadrul Biroului Politici de Reintegrare.

Tot aici se subliniază că activitățile formatului 5+2 au fost suspendate, iar acum au loc interacțiuni și contacte la nivelul reprezentanților politici, al Comisiei unificate de control (CUC), al grupurilor de lucru relevante și al OSCE.


Solicitată să comenteze inițiativa liderului transnistrean NM, OSCE a răspuns că a luat act de declarațiile sale și a promis că va discuta cu partenerii în formatul 5+2.

Reamintim că, pe 19 iulie, liderul transnistrean Vadim Krasnoselski, în timpul unei întîlniri cu ambasadorul pentru afaceri speciale al Ministerului de Externe al Rusiei, Vitali Treapițîn, a declarat că intenționează să propună participanților formatului 5 + 2 să semneze un singur document privind garanțiile de pace si securitate pentru Transnistria.

Formatul 5+2 include reprezentanți ai părților, mediatori și observatori în procesul de negociere a reglementării transnistrene: Moldova, Transnistria (părți), OSCE, Federația Rusă, Ucraina (mediatori), Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii (observatori) . Scopul negocierilor în format 5+2 este de a dezvolta parametrii pentru o soluționare cuprinzătoare a conflictului transnistrean bazat pe suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova în cadrul granițelor sale recunoscute internațional, cu statut special pentru Transnistria în cadrul R. Moldova.

2
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?