X 
Transnistria stiri: 1380
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Tiraspolul a propus semnarea unui document privind garanțiile de pace și securitate a Transnistriei

19 iul. 2022,, 18:00   Politică
5667 0

Tiraspolul invită participanții la formatul de negociere 5+2 privind reglementarea transnistreană să semneze un document privind garanțiile de pace și securitate a Transnistriei.

Declarația aparține așa-zisului președinte al regiunii nerecunoscute RMN, Vadim Krasnoselski, și a fost făcută de acesta la o întrevedere cu ambasadorul pentru misiuni speciale al MAE al Rusiei, Vitali Tryapitsyn, care a fost însoțit de ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al Rusiei în Moldova, Oleg Vasnețov, co-președintele CUC din partea Federației Ruse Alexandr Andreev și asistentul lui Vitaly Tryapitsyn Arif Gadzhiev. La discuțiile de lucru a participat și așa-numitul ministru de Externe al Transnistriei, Vitali Ignatiev.

Scopul principal al vizitei declarat de diplomatul rus, care reprezintă oficial partea rusă în procesul de reglementare transnistreană, este schimbul de opinii privind evaluarea situației actuale. El a calificat ca fiind dificilă starea de fapt în procesul de negociere, afirmînd că „dialogul stagnează, munca formatului 5+2 este în pauză de mult timp”.

Vadim Krasnoselski a remarcat cu această ocazie că dialogul ar trebui continuat - de dragul păcii, dar dialogul este împiedicat de inactivitatea formatului 5 + 2. În opinia sa, ultima întîlnire a fost întreruptă din vina părții moldovenești din toamna anului 2019, iar de atunci, sub diverse pretexte, fie că este vorba de pandemie, ostilități, totul este înghețat, practic nu există șanse să se țină întîlniri în formatul „5 + 2”.

„Totuși, așa cum spuneam mai devreme, dacă nu există posibilitatea de a lucra în formatul 5 + 2, ar trebui să existe contacte 1 + 1. Sînt reprezentanți politici, există un președinte, sînt alți oficiali moldoveni care trebuie să vorbească, trebuie să dezvolte decizii de compromis cu privire la acele probleme care nu sînt rezolvate astăzi. Desigur, există contacte, dar nu există niciun progres. Desigur, trebuie să folosim orice contacte pentru a garanta pacea și securitatea - acesta este unul dintre cei mai importanți factori", susține Vadim Krasnoselski.


Așa-zisul președinte al RMN nerecunoscute a spus că, fără excepție, toți interlocutorii străini cu care discută în cadrul ședințelor de lucru, inclusiv cei reprezentînd formatul 5+2, vorbesc despre primatul asigurării păcii. În acest sens, Vadim Krasnoselski consideră că este oportun ca această poziție să fie documentată.

„Există o idee care să atragă toți participanții la formatul 5+2. Întocmirea unui document unic privind garanțiile păcii și securității Transnistriei. Toți să-l semneze, căci vorbesc despre pace. Să-și pună semnătura și astfel să garanteze pacea pe pămîntul nostru. Lăsați toți cei care vorbesc despre pace să-și susțină dorința cu o semnătură - aceasta va fi o declarație comună a tuturor participanților în formatul 5 + 2 privind garantarea securității în Transnistria”, a sugerat Vadim Krasnoselski.

Vorbind despre agenda negocierilor, el a remarcat că aceasta este bine cunoscută de toată lumea și rămîne relevantă. El a subliniat că multe aspecte trebuie privite într-o nouă lumină după cererea Moldovei de aderare la UE.

"Vectorii Moldovei și Transnistriei sînt de polarități diferite. Transnistria a decis alegerea sa în 2006, în cadrul unui referendum național. Dar Moldova nu a cerut niciodată părerea oamenilor în istoria sa", a spus Vadim Krasnoselski.

În cadrul întîlnirii a fost discutată și tema menținerii păcii.

„Într-una dintre aceste zile vom sărbători 30 de ani de la operațiunea de menținere a păcii de la Nistru.

„Proiectul este unic, misiunea este comună. Pe lîngă forțele de menținere a păcii ruși, la el participă atît trupe de menținere a păcii transnistrene, cît și moldovenești. Au fost observatori din Ucraina, dar deocamdată sînt retrași temporar din Transnistria. Cu toate acestea, componenta de bază este Federația Rusă. De-a lungul celor 30 de ani de existență, acest format a demonstrat cel mai înalt grad de eficacitate în menținerea păcii și securității în Transnistria. Toată lumea înțelege acest lucru, chiar și cei care votează în Europa pentru recunoașterea teritoriului Transnistriei ca fiind ocupat de către Federația Rusă. Ei înțeleg perfect că Rusia garantează pacea aici. Atunci ce, avem nevoie de un război? Cei care doresc retragerea forțelor de menținere a păcii, se gîndesc la război? Deși toată lumea vorbește despre pace. Prin urmare, vreau să fie un document adecvat. semnat pentru a garanta pacea. Iar poporul transnistrean și conducerea Transnistriei sînt recunoscători Rusiei pentru menținerea păcii și securității în Transnistria. Sînt sigur că pacificatorii ar trebui să continue să fie garanții păcii și securității în Transnistria ", a subliniat Vadim Krasnoselski.

2
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?