X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4002

Carp vrea investigarea circumstanțelor în care au fost mituiți cei 14 transfugi

22 feb. 2022,, 14:15   Politică
3336 0

Președintele Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică, Lilian Carp, urmează să depună o sesizare la Procuratura Generală (PG) pentru a fi examinate circumstanțele și condițiile în care mai mulți foști parlamentari ar fi fost mituiți cu sume ce variau între 200.000 și 300.000 de euro, pentru a-i determina să părăsească fracțiunea parlamentară din care făceau parte.

„În calitate de deputat în Parlamentul Republicii Moldova, solicit PG să investigheze circumstanțele și condițiile în care cei 14 foști deputați au părăsit fracțiunea din care făceau parte... A fost o cumpărare a unor deputați care ulterior i-a permis lui Plahotniuc să uzurpeze puterea politică în stat. Finalitatea logică a acestui dosar trebuie să urmărească săvîrșirea infracțiunilor de uzurpare a puterii în stat”, a declarat Lilian Carp, transmite Noi.md cu referire la tv8.md.

Potrivit deputatutlui, ca argument au servit și declarațiile liderului Partidului Comuniștilor, Vladimir Voronin, dar și a deputatei Elena Bodnarenco, care a relatat că i s-a propus de două ori să părăsească fracțiunea, ba mai mult, aceasta a declarat că propunerea a venit din partea ex-deputatului Sergiu Sîrbu, care în prezent este în arest.

„Trebuie investigate acțiunile nu doar în privința celor 14 foști deputați, dar și a celor din lista Partidului Democrat din Moldova, dar și în privința unor deputați neafiliați care au aderat la formațiunea creată. Toate aceste fapte reprezintă infracțiuni deosebit de grave, iar nepedepsirea acestor persoane ar determina repetarea unor fapte”.

Prin urmare, deputatul Lilian Carp solicită:


-Începerea urmăririi penale pe faptul bănuielii rezonabile privind comiterea infracțiunii de uzurpare a puterii de stat, acțiuni săvîrșite de un grup criminal organizat.

-Examinarea în cadrul urmăririi penale a bănuielilor de participare a celor 14 foști deputați care au părăsit fracțiunea PCRM, inclusiv a celor de la Partidul Democrat din Moldova și a celor neafiliați care au participat la elaborarea și punerea în aplicare a planului de uzurpare a puterii în stat.

-Verificarea în cadrul procesului de urmărire penală a posibilei coordonări și finanțări a grupului criminal în scopul uzurpării puterii în stat, care contravine prevederilor Constituției.

-Să fiu informat despre acțiunile de urmărire penală.

Pe 21 februarie, patru foști deputați, arestați pentru îmbogățire ilicită au fost recunoscuți în calitate de bănuiți pentru coruperea altor deputați din Parlamentul Republicii Moldova. Mai exact, pe numele Violetei Ivanov, Artur Reșetnicov, Vladimir Vitiuc și Anatolie Zagorodnîi a fost pornită o nouă urmărirea penală.

Cei patru ex-deputați în Parlamentul Republicii Moldova sînt bănuiți de coruperea colegilor săi pentru a-i determina să părăsească fracțiunea parlamentară din care făceau parte.

„În perioada noiembrie 2015 – 21 decembrie 2015, fiind aleși pe listele unui partid parlamentar, acționînd prin înțelegere prealabilă, din numele unui alt partid parlamentar, au promis și au dat unor deputați, care dețineau mandate de deputat în Parlamentul Republicii Moldova, mijloace bănești în valută străină în sume care variau de la 200 000 pînă la 300 000 de euro, fiecărui deputat, ceea ce constituie echivalentul sumei de la 4 300 200 lei pînă la 6 450 750 lei, conform cursului oficial mediu stabilit de Banca Națională a Moldovei pentru acea dată.

Sumele date au fost oferite unor deputați pentru ca să părăsească fracțiunea parlamentară din care făceau parte și în calitatea acestora de deputați să voteze proiectele de lege înaintate de partidul de guvernămînt din acea perioadă”.

Ca urmare a acțiunilor de corupere, la 21 decembrie 2015, deputații cărora li s-au transmis mijloacele bănești, au anunțat public că au părăsit fracțiunea parlamentară din care făceau parte.

„Ex-deputații vizați în această cauză penală sînt urmăriți penal la moment de către procurorii anticorupție și în alte cauze penale de îmbogățire ilicită, respectiv în privința acestora deja sînt aplicate măsuri preventive sub formă de arest preventiv, iar în privința unuia dintre ei, arest la domiciliu”, precizează Procuratura.

TV8 a scris anterior despre cum cei 14 ex-deputați au părăsit PCRM la sfîrșitul anului 2015 și s-au reunit în Platforma social-democratică „Pentru Moldova”, iar prima întîlnire oficială au avut-o cu Vlad Plahotniuc, reîntors în politică pentru a deveni candidatul PD la funcția de premier.

Mai exact, este vorba despre deputații: Alexandr Bannicov, Anatolie Zagorodnîi, Boris Golovin, Anatolie Gorilă, Igor Vremea, Corneliu Mihalache, Galina Balmoș, Sergiu Stati, Elena Gudumac, Petru Porcescu, Victor Mîndru, Violeta Ivanov, Artur Reșetnicov și Vladimir Vitiuc, la care, procurorii Anticorupție au descins cu percheziții, aceștia fiind cercetați pentru îmbogățire ilicită.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?