X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Medici din prima linie: Sîntem în al doilea val al pandemiei, iar situația în spitale e critică

20 feb. 2021,, 10:14   Societate
3200 3

Sîntem în al doilea val al pandemiei de COVID-19, personalul medical lucrează la limită, iar situația în spitale e critică. Semnalul vine din partea medicilor din prima linie. Singura soluție ce ne-ar oferi posibilitate să controlăm pandemia este vaccinarea, afirmă medicii.

„Acum iarăși sînt la limită capacitățile spitalelor de a primi și a îngriji pacienți. Personalul medical lucrează la limite fizice, inclusiv la limite fizice sînt și spațiile, dispozitivele medicale, oxigenul, electricitatea, logistica”, a declarat șeful Departamentului Anestezie și Terapie Intensivă al Institutului de Medicină Urgentă, Adrian Belîi, la emisiunea „Cabinetul din Umbră” de la Jurnal TV.

„Sistemul merge mai departe ca bulgărele de zăpadă, din inerție și, din păcate, noi vedem multe decese, noi vedem oameni care ar fi putut fi salvați, dar asta se întîmplă”, a menționat și Rodica Rusu Gramma, expert în legislație și management în sănătate, conferențiar la Școala de Management în Sănătate Publică.

Și mai gravă e situația în dincolo de capitală. „Haideți să nu ne ascundem după deget. Șunt contactată de foarte mulți pacienți care plîng, care cer ajutor pentru că nu ajunge oxigen, fiindcă nu sînt paturi, fiindcă, fiindcă, foarte multe situații și trebuie să recunoaștem că asta este”, afirmă Rodica Rusu Gramma.

Cît despre ce urmează și dacă vor mai fi și alte valuri de Covid în RM, Adrian Belîi a spus: „Depinde de eficiența campaniei de vaccinare. Este practic singura soluție de a controla eficient epidemia la momentul actual și de cît de bine va fi informată și convinsă populația să accepte vaccinarea.”


„Un minim necesar cel puțin pentru a proteja lucrătorii medicali și cele mai vulnerabile pături ale populației se încadrează în 20 la sută, dar asta nu va proteja întreaga populație, ceea ce necesită efort suplimentar deja susținut din partea statului”, a mai spus șeful Departamentului Anestezie și Terapie Intensivă al IMU.

Specialiștii au fost întrebați și care sînt riscurile și ce se poate întîmpla în cazul în care oamenii ezită să se vaccineze.

„Noi astăzi datorită vaccinării avem poliomielita pe care o știm numai din cărți, noi n-am văzut-o, dar erau urmări grave, copii care mureau. Din păcate, dacă se evită vaccinarea și această imunitate socială scade sub 90 de procente, se deschid porțile ca aceste boli uitate, alungate, mergînd la o persoană încep cu încetul să se transmită la toți”, a declarat Rodica Rusu Gramma.

„Persoanele care au făcut boala tot trebuie să se vaccineze, deoarece imunitatea naturală este de scurtă durată și nu este protectivă. Ideea este de a vaccina în cît mai scurt timp cît mai multă populație”, a punctat și Adrian Belîi.

Vedeți mai multe declarații la acest subiect în a doua parte a emisiunii.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?