Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Un spectacol de Maxim Gorki a deschis stagiunea Teatrului Național ”Satiricus I.L. Caragiale”

20 sep. 2021,, 11:35   Societate
2416 0

Cea de-a XXXII-a stagiune a Teatrului Național ”Satiricus I.L. Caragiale” a fost deschisă ieri seara cu premiera spectacolului ”Casa” de Maxim Gorki, în regia lui Dumitru Acriș (Moscova), transmite Noi.md cu referire la moldpres.md.

Potrivit regizorului Dumitru Acriș, ”Casa” de Maxim Gorki este un spectacol dur, neordinar și, în același timp, emoționant. El plasează cu temeritate în prim-plan omul și visele sale. "De fapt, ce sînt visele? Le are, cu siguranță, fiecare dintre noi. Și toți își doresc să și le vadă realizate. Dar ce urmează atunci cînd visele se destramă, cînd nu mai există nici puteri, nici dorință de a merge înainte, cînd constați că pentru orice vis trebuie să plătești un preț, uneori mult prea mare? Iar fericirea începe să se asocieze mai mult cu un „mit” – frumos, dar intangibil. Posibil ca atunci oamenii să se transforme în animale și, hămesiți și lacomi, devin capabili să-l sfîșie pe oricine, numai să-și satisfacă această foame malefică și să-și umple golul din interior. Și cine ajung să fie victimele lor? Poate chiar cei mai apropiați... Tocmai cei care ar fi trebuit să fie apreciați mai mult decît propria lor viață? Și ce va fi atunci cînd se va vărsa sîngele lor...?", a subliniat Dumitru Acriș.

În opinia directorului general al Teatrului Național ”Satiricus I.L. Caragiale”, Alexandru Grecu, marea dramă a familiei Jeleznov, deși a fost descrisă de Maxim Gorki cu un secol în urmă, este o oglindă vie a realităților din zilele noastre, din societatea noastră așa-zis capitalistă. Spectacolul ne prezintă povestea unei familii.

”Este o narațiune dură despre părinți și copii, vise și speranțe. Despre dragostea maternă – puternică, impulsivă, care poate fi distructivă. Scrisă de dramaturg într-un moment critic, piesa capătă acum un sens special. Pe scenă se ciocnesc violent personaje – rude și prieteni, impuși de situație să facă o alegere între tradițiile familiale și interesele personale. Bunăstarea materială și principiile morale sînt în echilibru și ceva va trebui sacrificat... Marea problemă existențială și marea revelație artistică: cît de dificil este pentru o femeie să fie nu numai o mamă iubitoare, dar și să devină capul unei familii, luînd uneori decizii dificile. La ce și pînă unde poate merge o mamă pentru fericirea copiilor ei? – iată întrebarea primordială a acestei valoroase lucrări dramatice”, a constatat Alexandru Grecu.

În distribuție: Vassa Petrovna Jeleznova (Elena Oleinic), Prohor Jeleznov (Alexandr Shishkin), Ana (Irina Rusu), Mihail Vasilievici – administratorul (Ion Grosu), Ludmila – soția lui Pavel (Alexandrina Grecu), Pavel (Gheorghe Gușan), Natalia - soția lui Semion (Nadejda Crîlov), Semion (Alexandru Crîlov), Lipa (Olga Anghelici), Preotul (Roman Malai).

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?