Transnistria stiri: 1392
Preşedintele stiri: 4031

Au fost premiați oamenii de teatru în cadrul Galei premiilor UNITEM-2024

26 mar. 07:15   Societate
1838 0

Au fost premiați cei mai buni actori ai anului și cele mai reușite spectacole în cadrul Galei premiilor UNITEM-2024.

Premiul pentru cel mai bun spectacol dramatic a fost oferit realizatorilor lucrării „Unchiul Vanea” de Anton Cehov, regia Dumitru Acriș, Teatrul Național „Satiricus Ion Luca”, transmite IPN.

Ministrul culturii, Sergiu Prodan, a felicitat toți laureații premiului UNITEM din acest an.

Premiul pentru cea mai bună lucrare regizorală i-a revenit lui Dumitru Acriș pentru spectacolul „Unchiul Vanea” de A.P. Cehov, Teatrul Național „Satiricus Ion Luca Caragiale”. Premiul pentru cel mai bun rol feminin a fost cîștigat de către Rodica Ciobanu, pentru rolul Beatrice, spectacolul „Efectul razelor GAMMA asupra anemonelor” de Paul Zindel, regie Luminița Țîcu, Teatrul Republican Muzical-Dramatic „B. P. Hasdeu” din Cahul. Al doilea cîștigător este Tatiana Lazăr care a avut rolul Violet Weston, spectacolul „August” de Tracy Letts, regie Alexandru Cozub, Teatrul Național „Mihai Eminescu”.


Premiul pentru cel mai bun rol masculin i-a revenit lui Alexandru Șișchin, pentru rolul Сирано де Бержерак, spectacolul „Сирано де Бержерак” de Edmond Rostand, regie Aurelia Gheorghieva, Teatrul Dramatic pentru Tineret „S Ulițî Roz Iurie Harmelin”. Premiul special al juriului a fost cîștigat de spectacolul „1946” după „Cartea Foametei” de Larisa Turea, regie Slava Sambriș, Teatrul Republican „Luceafărul”.

Premiul pentru cel mai bun spectacol de forme mici a fost oferit spectacolului „Domnișoara Iulia” de August Strindberg, regie Luminița Țîcu, Teatrul Național „Mihai Eminescu”. Premiul pentru cel mai bun spectacol în Teatrul de Păpuşi a fost acordat spectacolului „O noapte furtunoasă” de Ion Luca Caragiale, regie Mihai Țărnă, Teatrul Republican de Păpuși „Licurici”. Premiul pentru cel mai bun rol secundar feminin a fost cîștigat de către Irina Rusu, pentru rolul Prima soție a profesorului, spectacolul „Unchiul Vanea” de Anton Cehov, regie Dumitru Acriș, Teatrul Național „Satiricus Ion Luca Caragiale”. Premiul pentru cel mai bun rol secundar masculin l-a primit Ion Grosu, pentru rolul Procopiu, spectacolul „Titanic Vals” de Tudor Mușatescu, regie Cristian Șofron, Teatrul Național „Satiricus Ion Luca Caragiale”.

Cu premiul pentru cel mai bun actor în teatrul de păpuşi a fost distinsă Nina Lefter, pentru rolul Veta, spectacolul „O noapte furtunoasă” de Ion Luca Caragiale, regie Mihai Țărnă, Teatrul Republican de Păpuși „Licurici”. Premiul pentru cea mai bună scenografie a fost oferit lui Denis Apter, spectacolul „Завтра была война” de Boris Vasiliev, regie Denis Baburin, Teatrul de Dramă şi Comedie „N. Aroneţkaia” din Tiraspol.

Premiul pentru cele mai bune costume teatrale i-a fost acordat lui Dmitri Ahmadiev, spectacolul „Моцарт и Сальери” de A. S. Puşkin, regie Dmitri Ahmadiev, Teatrul de Dramă şi Comedie „N. Aroneţkaia” din Tiraspol. Premiul pentru cea mai bună coregrafie şi expresie corporală l-a primit Dmitri Ahmadiev, spectacolul „Моцарт и Сальери” de A. S. Puşkin, regie Dmitri Ahmadiev, Teatrul de Dramă şi Comedie „N. Aroneţkaia” din Tiraspol.

În posesia premiului pentru cea mai bună creaţie muzicală a intrat Alexandru Dicusar, spectacolul „O noapte furtunoasă” de Ion Luca Caragiale, regie Mihai Țărnă, Teatrul Republican de Păpuși „Licurici”. Premiul pentru cel mai bun spectacol radiofonic a fost obținut de spectacolul „Amalia respiră adînc” de Alina Nelega, regie artistică Angela Titioi-Drăgan, Radio Moldova. De premiul pentru cel mai valoros debut s-a învrednicit Mihai Cerneanu, pentru rolul Tom Wingfield, spectacolul „Menajeria de sticlă” de Tennessee Williams, regie Mihai Fusu, Teatrul Republican Muzical-Dramatic „B.P. Hasdeu” din Cahul

Juriul a decis să nu acorde la această ediție premiul pentru cel mai bun spectacol pentru copii la care au fost nominalizate două opere teatrale.

Juriul de selecție al Galei Premiilor UNITEM 2024, ediția a XXIII-a, a fost format din actrița Onorina Burlacu-Tănase, președinte al juriului, actorul Constantin Haret și Ana Ghilaș, conferențiar universitar la catedra Studii teatrale, Academia de Muzică Teatru si Arte Plastice.

Juriul de selecție, aprobat prin decizia Senatului UNITEM, a vizionat spectacole montate în teatrele profesioniste din Moldova, în perioada 10 aprilie 2023 – 2 februarie 2024. Pînă pe 24 martie, juriul final a vizionat și a audiat spectacole nominalizate și a decis, prin vot secret, în seara Galei Premiilor, cîștigătorii.

2
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?