Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Pot sau nu scăpa șoferii de amenzile neachitate? Ce spun reprezentanții MAI

14 dec. 2021,, 10:42 (reactualizat 18 dec. 2021,, 03:38)   Societate
15327 4

Șoferii ce nu achită amenzile în termenii legali și încearcă să fugă de plata lor se pot pomeni cu restricții legale.

Despre aceasta a declarat într-un interviu pentru Noi.md, șeful Secției Monitorizare și Documentare a Traficului Rutier din cadrul IGP al Ministerului Afacerilor Interne (SMDTR ), Igor Postu.

Potrivit lui, neachitarea amenzilor nu îi scapă pe șoferi de pedeapsă.

„SMDTR are calitatea de a documenta contravențiile după validarea acestora. Odată cu validarea încălcării în sistem, proprietarilor de automobile li se expediază o scrisoare de informare unde este descrisă încălcarea și locul încălcării. Contravenientul se informează despre locul, data și norma juridică încălcată. În cadrul acestei scrisori este indicată și amenda care urmează să fie achitată”, a declarat Igor Postu.


La fel, el ne-a comunicat că de la începutul anului avem 139 mii 775 de proceduri contravenționale pornite. Avem peste 27% din acestea deja documentate, însă nu uităm că termenul general de atragere la răspundere contravențională este de un an. Chiar dacă au fost fixate în luna august curent, ele pînă în august 2022 urmează a fi documentate.

„Noi ne străduim să aducem la cunoștința cetățenilor că încălcările sînt fixate și nu se radiază din sistemul de evidență doar dacă au fost documentate sau dacă a expirat termenul de prescripție. Avem art. 30 din Codul Contravețional, care prevede că contravenientul are drepturi și obligațiuni, stipulate pe partea de verso a procesului verbal, însă mulți contravenienți nu le citesc. Persoana care are contravenție, poate achita în 72 de ore jumătate din amenda aplicată de agentul constatator. În cazul în care contravenientul nu este de acord cu măsura aplicată, contravenientul se poate adresa în instanța de judecată în decurs de 15 zile”, a punctat Șeful Secției Monitorizare și Documentare a Traficului Rutier.

Totodată, Igor Postu a menționat că nimeni nu este scutit de penalizare, indiferent dacă este cetățean al Republicii Moldova sau al altui stat.

„Asta înseamnă că dacă ai permisul de conducere eliberat în altă țară, nu ți se aplică puncte de penalizare. Toți sînt sancționați în condițiile cetățenilor Republicii Moldova”, a menționat Șeful SMDTR.

Referindu-se la cei ce nu achită amenzile în termenii legali și încercarea de a se eschiva de la plata amenzii, Igor Postu ne-a comunicat următoarele „în cazul în care nu se reușește să se achite amenda timp de 30 de zile integral, se expediază un document executoriu către executorul judecătoresc, care poate lua decizia de aplicare a restricțiilor legale pentru a constrînge cetățeanul să achite amenda”.

Amintim, că potrivit art.22 al Codului de executare al Republicii Moldova, executorul judecătoresc dispune de 28 de măsuri executorii, printre care: sechestrarea bunurilor mobile și imobile cu dreptul de vînzare a acestora, interdicția de a traversa frontiera de stat, sechestrarea conturilor bancare, etc.

De menționat că actualmente, oamenii legii monitorizează 41 intersecții prin intermediul a 350 camere dintre care 8 sînt dotate cu sistem de radar, pentru determinarea limitei depășite de viteză.

Pentru a vedea mai multe răspunsuri la întrebările arzătoare parvenite pe adresa redacţiei noastre, accesaţi acest link.

3
0
0
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?