X 
Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4025

Popovici: Loviturile dure aplicate Bibliotecii Naționale continuă

11 mar. 2023,, 15:30   Societate
2795 0

Fostul ministru al Educației, Culturii și Cercetării, Corneliu Popovici, condamnă cu vehemență decizia autorităților de a deposeda Biblioteca Națională a Republicii Moldova de clădirea aflată la intersecția străzilor 31 August 1989 și Mitropolit Gavriil Bănulescu-Bodoni.

Popovici afirmă că asemenea inițiative creează impresia că guvernanților nu le pasă de patrimoniul istoric al țării.

Fostul ministru a ținut să amintează că în această clădire, reabilitată pe parcursul ultimilor ani prin investiții uriașe, au fost create condiții necesare de păstrare a colecției de carte veche și rară, colecția de arte și hărți,

"Biblioteca Națională buzunărită și deposedată de patrimoniu.

Acum un an Biblioteca Națională a RM a fost buzunărită de ministrul culturii de 300 000 lei.


La acel moment guvernanții au micșorat numărul de personal și cheltuielile BNM pentru a crea încă un post de secretar de stat la Ministerul Culturii.

Loviturile dure aplicate Bibliotecii Naționale continuă și după anul jubiliar 2022, 190 ani de la fondare.

Astfel, urmărind obiective politice și electorale deputații din fracțiunea majoritară au elaborat și promovează cu insistență un proiect de lege care prevede deposedarea Bibliotecii Naționale a RM de clădirea aflată la intersecția străzilor 31 August 1989 și Mitropolit Gavriil Bănulescu-Bodoni.

În această clădire, reabilitată pe parcursul ultimilor ani prin investiții uriașe, au fost create condiții necesare de păstrare a colecției de carte veche și rară, colecția de arte și hărți, Audiovideoteca și unde urmau să fie transferate încă cîteva sute de mii de volume din cele peste 2,5 milioane de volume din blocul central (Blocul principal proiectat pentru un milion de volume).

Asemenea proiecte de lege creeaza impresia că guvernanților nu le pasă de patrimoniul istoric al țării și completează șirul de acțiuni care au dus la distrugerea Academiei de Științe a Moldovei, închiderea Universității Agrare și altor căteva zeci de instituții de învățămînt superior și cercetare", a menționat fostul ministru într-o postare pe rețelele de socializare.

Amintim, potrivit unui proiect de lege, înregistrat în Parlament, pe 6 martie, de un grup de deputați PAS, clădirea fostului Seminar Teologic din Chișinău, care a fost naționalizată în perioada sovietică, și în care în prezent se află blocul doi al Bibliotecii Naționale a R. Moldova, ar urma să fie transmisă, cu titlu gratuit, din proprietatea publică a statului în proprietatea Mitropoliei Basarabiei, fără drept de înstrăinare.

Proiectul a stîrnit un val de critici în societate.

11
1
0
0
7

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?