X 
Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Ambasadorul Kazahstanului în Moldova: "Țara noastră ocupă un loc demn în comunitatea internațională"

18 dec. 2023,, 12:56   Politică
2935 0

Un eveniment cultural-educativ dedicat Zilei Independenței Kazahstanului a fost organizat de Ambasada acestei țări la Chișinău în colaborare cu Biblioteca Națională și Agenția Națională de Arhivă a Republicii Moldova.

Ambasadorul Kazahstanului, Almat Aidarbekov, a vorbit despre semnificația istorică a Zilei Independenței, precum și despre realizările țării sale în dezvoltarea politică și socio-economică de-a lungul anilor, notează Noi.md.

Potrivit diplomatului, ziua de 16 decembrie 1991 reprezintă un reper istoric în istoria Kazahstanului, cînd această țară și-a obținut independența.

"Țara noastră a devenit independentă, iar poporul kazah a început să-și construiască statul. Timp de 30 de ani, s-au făcut multe datorită conducerii țării și hărniciei Kazahstanului. În prezent, țara noastră ocupă un loc demn nu numai în regiune, dar și în comunitatea mondială", a declarat ambasadorul.


La rîndul său, directoarea Bibliotecii Naționale, Elena Pintilei, a declarat că este foarte fericită să prezinte fragmente din cultura și istoria Kazahstanului în cadrul unui astfel de eveniment. "Biblioteca Națională a Republicii Moldova are legături foarte strînse cu Biblioteca Națională Academică a Republicii Kazahstan. De aceea, sîntem foarte mîndri că avem această oportunitate de a prezenta poporului moldovean o parte din cultura kazahă, care este foarte bogată".

Elena Pintilei a mai menționat că în cadrul evenimentului au fost prezentate documente păstrate în arhivele naționale ale țării noastre, care relatează despre anumite etape din istoria relațiilor dintre Kazahstan și Republica Moldova.

În legătură cu dezvoltarea cooperării dintre cele două state, Almat Aidarbekov a spus că în ultimii 30 de ani, relațiile dintre Kazahstan și Moldova au devenit dinamice.

"Între țările noastre s-au dezvoltat legături foarte puternice, strînse și prietenești. Anul trecut a fost destul de fructuos pentru noi. Am organizat mai multe evenimente, inclusiv primul forum de afaceri, care s-a desfășurat într-un format hibrid. Pot spune că relațiile noastre au atins un nivel calitativ diferit. Aș dori ca aceste legături să se dezvolte și să se consolideze în continuare".

În cadrul evenimentului, a fost prezentată și o expoziție de fotografie cu lucrări care înfățișează locuri pitorești din Kazahstan. Vizitatorii au avut ocazia de a vedea frumusețea naturii kazahe și de a admira costumele populare.

Participanții la eveniment au făcut cunoștință cu o colecție vastă de literatură kazahă clasică și modernă, cu cărți despre istoria, arta și cultura Kazahstanului, donate Bibliotecii Naționale a Moldovei.

De menționat că la 16 decembrie 1991, prin Rezoluția Consiliului Suprem al Republicii Kazahstan a fost adoptată legea constituțională "Cu privire la independența de stat a Republicii Kazahstan". Potrivit legii, "Republica Kazahstan este un stat independent, democratic și de drept. Acesta are puteri depline pe teritoriul său și determină și conduce în mod independent politica internă și externă. Republica Kazahstan își întemeiază relațiile cu toate statele pe principiile dreptului internațional".

1
0
1
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?