X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Sinodul Bisericii Ortodoxe Ruse a condamnat acțiunile Bisericii Române în Moldova

15 mar. 08:15   Societate
2799 1

Încercările Patriarhiei Române de a "readuce" preoții moldoveni în Mitropolia Basarabiei contravin în mod direct sfintelor canoane, iar în cazul în care vor continua acest lucru, vor suferi consecințe grave pentru unitatea Ortodoxiei și pentru relațiile dintre Biserica Rusă și cea Română.

Despre acest lucru a declarat Vladimir Legoida, președintele Departamentului Sinodal pentru Relațiile dintre Biserică și Societate și Mass-media al Patriarhiei Moscovei, în urma unei ședințe a Sfîntului Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse (BOR).

El a menționat că Mitropolia Basarabiei a Bisericii Ortodoxe Române funcționează în Republica Moldova pe teritoriul canonic al Bisericii Ortodoxe din Moldova, care face parte din Patriarhia Moscovei.

În plus, hotărîrile Sfîntului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române se referă la faptul că că "toți clericii ortodocși români și păstoriții lor din Republica Moldova care revin în Mitropolia Basarabiei sunt clerici canonici și credincioși binecuvântați, iar orice sancțiune disciplinară îndreptată împotriva lor pe motivul apartenenței lor la Biserica Ortodoxă Română este considerată nulă și neavenită". În acest sens, o serie de clerici ai Bisericii Ortodoxe din Republica Moldova, cărora li s-a interzis slujirea, au fost primiți de Mitropolia Basarabiei a Bisericii Române fără să ceară cărți de eliberare.

"Sfîntul Sinod a constatat cu profund regret că hotărîrile menționate ale Sinodului Bisericii Ortodoxe Române sînt în contradicție directă cu sfintele canoane, în special cu canoanele 11, 12, 31 și 32 ale Sfinților Apostoli, canonul 2 al Sinodului II Ecumenic, canoanele 5 și 8 ale Sinodului III Ecumenic, canonul 13 al Sinodului IV Ecumenic, canonul 17 al Sinoadelor al V-lea și al VI-lea (Trullo), canoanele 13 și 22 ale Sinodului Antiohiei.


Membrii Sfântului Sinod și-au exprimat dezacordul ferm față de aceste decizii, care, dacă vor fi puse în aplicare în continuare, vor atrage în mod inevitabil consecințe grave atât pentru relațiile bilaterale dintre Bisericile Ortodoxe Rusă și Română, cât și pentru unitatea Bisericii Ortodoxe în ansamblu", a declarat Vladimir Legoida.

Amintim că Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldove a făcut publică o scrisoare adresată Patriarhului Bisericii Ortodoxe Romîne, Părintele Daniel, în care își exprimă preocupările serioase și nevoia urgentă de dialog și unitate în fața provocărilor care amenință armonia comunității creștine.

În scrisoarea deschisă, Mitropolitul Moldovei, ÎPS Vladimir, aduce în discuție problemele actuale și diviziunile din Biserica Ortodoxă, accentuînd impactul negativ al dezbinării politice și sociale asupra credincioșilor. Confruntarea cu sectarismul și pierderea aderenței la adevărata credință sînt semnalate ca fiind deosebit de îngrijorătoare în contextul în care se observă o tendință de folosire a identității naționale și a ofertelor materiale pentru a influența clerul și credincioșii.

"Privim cu îngrijorare la modul în care, spre bucuria politicului, se folosește încă o dată dezbinarea dintre frați ca armă electorală, iar sufletele credincioșilor se pierd în mrejele sectelor. Este dureros cum interesele materiale trezesc în unii slujitori ai Bisericii un patriotism de ocazie, iar salariul oferit influențează percepția asupra naționalității, salariu pe care îl iau chiar și unii dintre preoții noștri fără măcar să fi trecut la Mitropolia Basarabiei", a menționat Mitropolitul Vladimir.

Potrivit lui, Mitropolia Chișinăului a invocat înțelepciunea și experiența Patriarhului Daniel, cerînd să se folosească discernămîntul pentru a depăși conflictele și a promova o cultură a înțelegerii și respectului mutual între Mitropolia Moldovei și Mitropolia Basarabiei. A fost evidențiată necesitatea de a trata cu prudență și grijă problemele de natură canonică și de a păstra Biserica departe de a deveni un vehicul pentru interesele materiale.

Accentul în această scrisoare a fost pus pe îndemnul la dialog constructiv și la colaborare între diversele jurisdicții bisericești, pentru a asigura pacea și a menține disciplina canonică în rîndul clericilor și credincioșilor.

Mitropolia și-a exprimat dorința de a conviețui în dragoste și pace, pledînd pentru un dialog sincer care să deschidă calea către o reconciliere plină de speranță și o colaborare fructuoasă în viitor.

35
3
1
2
4

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?