X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Cum își petreceau oamenii timpul fără cinema și televiziune

11 apr. 2021,, 16:00   Societate
3856 0

Oamenii din secolul al XIX-lea aveau foarte mult timp liber, cînd trăiau fără cinema și televiziune, și atunci ei aveau o atitudine foarte răbdătoare față de timp, ei nu se grăbeau, citeau romane groase și ascultau cîntece lungi. Acum, atitudinea față de timp în rîndul cetățenilor a devenit una de consumator, formele de transmitere a informațiilor se accelerează mereu și omul dorește să primească totul condensat, prescurtat.

La cest lucru a atras atenția celebrul regizor rus, scenarist, producător, figură publică și politică, președintele Academiei de Film Nika, Andrei Koncealovski, vorbind în cadrul emisiunii soției sale Iulia Vîsoțkaia "Мне это нравится!", transmite Noi.md.

"Secolul al XIX-lea a trecut sub semnul cuvântului citit sau a teatrului. Atît! Atunci nu exista forme de artă în masă, cum ar fi cinematografia, televiziunea. Era perioada în care oamenii aveau timp. Nu existat nici o legătură imediată, conexiune mobilă. Oamenii scriau scrisori și așteptau un răspuns într-o lună sau o lună și jumătate. Ei nu așteptau, așa cum facem acum, un răspuns imediat. Și în acest sens, oamenii aveau timp și aveau o atitudine foarte tolerantă față de timp. Ei aveau timp să citească romane groase, să asculte muzică lungă, nu se grăbeau", a spus Andrei Koncealovski.

Potrivit lui, de îndată ce a apărut atitudinea pragmatică față de timp, ceea ce americanii numesc: "timpul înseamnă bani", a început să se condenseze din ce în ce mai mult, să accelereze. Formele informației se accelerează tot timpul.

"Imaginile, tablourile apar imediat. Transmisiunea are loc pe întreg globul. Noi nu mai putem trăi în ritmul ăsta. Niciunul dintre tineri nu poate citi romane groase. A avut loc o raționalizare totală a atitudinii față de timpul propriu. Consumatorul tratează totul ca un consumator. Ceai, cafea, teatru, filme, videoclipuri muzicale, tot consumul. Omul vrea să primească totul condensat, prescurtat. Prima rîndunică a fost publicarea digestelor. Dar "digest" înseamnă "digerat". Dar, după cum știți, tot ce este digerat iese dintr-un loc...", a spus cunoscutul regizor și scenarist rus.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?