Eurovision stiri: 525
Cazul Filat stiri: 350
Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4023

Astăzi a avut loc echinocțiul de primăvară. Ce schimbări aduce

20 mar. 11:45   Societate
2909 0

În această dimineață, la ora 05:06 a avut loc echinocțiul de primăvară. Fenomenul marchează începutul primăverii astronomice în emisfera nordică, în timp ce în emisfera sudică începe toamna astronomică.

Este și data la care se spune că „ziua este egală cu noaptea”, adică orele de lumină sînt egale cu cele de întuneric. Iar trecerea la ora de vară în 2024 se va face pe 31 martie, cînd ceasurile sînt date înainte cu o oră, transmite digi24.

Echinocţiul reprezintă momentul în care Soarele, în mişcarea sa anuală, trece prin punctul de intersecţie a eclipticii cu Ecuatorul ceresc, ziua fiind egală cu noaptea în orice loc de pe Pămînt. Cuvîntul „echinocţiu” provine din latinescul „aequinoctium”, format din „aequus” - „egal” şi „nox”, „noctis” - „noapte”.

Astfel, pe 20 martie, începe primăvara astronomică pentru toată emisfera nordică, iar în emisfera sudică a Pămîntului, fenomenul este invers și marchează începutul toamnei astronomice. În regiunile polare din emisfera nordică, începe lunga zi polară, iar în cea sudică începe noaptea polară, care vor dura, fiecare, cîte 6 luni.

De azi, durata zilei (luminată de soare) va continua să crească, iar cea a nopţii să scadă, pînă la data de 21 iunie, cînd se va încheia primăvara astronomică, odată cu solstiţiul de vară. În această perioadă, totul se trezeşte la viaţă, tinde să iasă la suprafaţă, să se bucure de energiile profunde ale primăverii.


Astrologii susţin că momentul cînd ziua devine egală cu noaptea simbolizează o stare de armonie, o stare de transformare profundă atît a naturii exterioare, cît şi o transformare benefică a naturii noastre umane.

4
1
0
3
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?