X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Koncealovski: "Timpul înseamnă bani" în curînd nu va mai fi principalul postulat

4 iun. 2020,, 16:45   Societate
3437 2

În următorii 10 ani, societatea de consum se va transforma, iar conceptul "timpul înseamnă bani" va înceta să fie principalul postulat.

Această opinie a fost exprimată pe pagina sa de socializare de către celebrul regizor rus, scenarist, producător, personalitate publică și politică, președintele Academiei de film "Nika" Andrei Koncealovski, transmite Noi.md.

El a menționat că nu împărtășește poziția cu privire la soarta ulterioară a industriei cinematografice după sfîrșitul carantinei, exprimată de regizorul thailandez Apichatpong Weerasethakul.

În opinia acestuia, după ce vom învinge virusul, cînd industria cinematografică va ieși din stupoare, acest nou grup, deja în calitate de spectatori, nu va dori să meargă în călătoriile cinematografice anterioare. "Ei au stăpînit deja arta privirii: la vecini, la acoperișuri, la ecranele calculatoarelor. Ei au învățat în timpul nenumăratelor apeluri video către prieteni, cinelor de grup filmate dintr-o singură perspectivă printr-un cadru continuu. Pentru ei va trebui să găsim un film mai aproape de viață, un film în timp real. Ei vor dori un film al Zilei de azi, unde nu există nici fileri, nici o destinație", a scris Apichatpong Weerasethakul.

"Eu nu împărtășesc o astfel de poziție", - a spus Andrei Koncealovski.


În opinia sa, publicul acum poate că nu va merge în sălile mari, dar acest lucru sugerează doar că ei vor schimba obiceiul de a privi imaginea în mișcare într-o cameră întunecată, împreună cu alte persoane.

"În rest, este la fel cum ai spune că, după ciuma din sec. XV s-a terminat literatura. Literatura rămîne literatură și după ciumă, și după alte șocuri. Literatura începe pe un gard sau într-un lift, unde este zgîriat ceva din trei litere și se termină într-o bibliotecă clasică. Același lucru se întîmplă și în cinematografie: se începe, să zicem, cu unele whatsapp-uri, selfie video și ajunge acolo unde artistul încearcă prin imagini să exprime întrebări dificile, legate de viața spirituală a omului", a subliniat celebrul regizor.

El a menționat că pur și simplu să stai și să privești pe cineva care merge prin camere, desigur, poți vreo 10-15 minute, dar totuși arta este o selecție. În orice caz, selecția de culori, cuvinte, imagini. Selectarea și conectarea într-un fel de pînză.

"Flori sînt multe și în grădină, și în cîmp. Dar pentru a face din aceste flori – de cîmp, din grădină, parc – un buchet, este nevoie de un artist. Numai el le poate alege corect. Și de modul în care o va face va depinde sentimentul pe care buchetul îl va provoca. Exact la fel e și în filme. Acest principiu a existat înainte de pandemie și va exista după ea. De aceea, eu nu aș spune că filmul obișnuit pentru noi a murit și a început unul nou", a spus Andrei Koncealovski.

Potrivit lui, o altă întrebare este că, la tinerii de astăzi, creierul este atît de încărcat cu o mulțime de informații și de imagini, încît este deja greu să se concentreze asupra orice altceva. iar arta are nevoie de sacrificiu.

"Această victimă este timpul tău. Nu poți să te mergi la biserică, să stai în genunchi, să-ți faci semnul crucii și să pleci imediat. Adică poți, desigur, dar se numește "a te însemna". Oamenii merg la biserică pentru a-și auzi sufletul, merg la Conservator pentru a se așeza și chiar a dormi, dar a dormi o oră și jumătate sub muzica lui Beethoven.

Astăzi, în timp ce domnește conceptul "timpul înseamnă bani", arta va slăbi. Dar am sentimentul că în următorii 10 ani societatea de consum se va transforma, iar "timpul înseamnă bani" va înceta să mai fie principalul postulat. Oamenii vor avea mai mult timp pentru că vor fi mai mulți șomeri. Iar cînd apare mai mult timp, omul încetează să înghită totul la rînd. Sper că considerația mea nu va fi una greșită", a subliniat vestitul regizor.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?