Eurovision stiri: 514
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1384
Preşedintele stiri: 4004

Mass-media nu va putea afla identitatea celor care vor beneficia de amnistia fiscală

10 oct. 2018,, 12:48   Societate
3301 2

Informațiile despre persoanele care vor depune declarații conform legii privind declararea voluntară și stimularea vor fi prezentate doar la solicitarea Autorității Naționale de Integritate (ANI), a Serviciului de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor (SPCSB) și titularii declarațiilor propriu-zise.

Astfel, conform noii legi, mass-media nu va mai putea afla informații despre contribuabilii respectivi, așa cum prevede în prezent Codul Fiscal. În opinia juristei Tatiana Puiu, expertă în domeniul legislației mass-media, această prevedere din noua lege se bate cap în cap cu drepturile presei stipulate în legislația fiscală și limitează, astfel, dreptul jurnaliștilor de acces la informații.

Declararea voluntară a bunurilor a început la data punerii în aplicare a prezentei legi şi se va încheia la 1 februarie 2019. Potrivit documentului, informațiile aferente executării legii – adică identitatea persoanelor care depun declarații în regimul prevăzut de această lege – se vor prezenta doar la solicitarea ANI, SPCSB și a subiectului declarării voluntare.

Jurista Tatiana Puiu este de părere că în acest mod s-a restricționat intenționat accesul mass-mediei la informațiile de interes public despre contribuabili din aceasta categorie. Or, Codul Fiscal prevede expres că mass-media are dreptul de a primi de la organele fiscale informații despre sumele achitate la bugetul public naţional şi/sau încălcările fiscale, dacă acest fapt nu este în detrimentul intereselor legale ale organelor de drept sau ale celor judiciare.

Legea privind declararea voluntară și stimularea fiscală a fost adoptată pe 27 iulie 2018 și a fost publicată în Monitorul Oficial în data de 17 august, cînd a și intrat în vigoare. Supranumită „Legea amnistiei fiscale”, aceasta prevede posibilitatea declarării acelor bunuri și surse financiare care nu au fost declarate și, respectiv, impozitate anterior, astfel fiind posibilă legalizarea acestora.


Sub incidența acestei legi nu cad persoanele care au ocupat, în perioada de la 1 ianuarie 2009 și pînă la data intrării în vigoare a legii, funcții publice, cum ar fi președinte, prim-ministru, ministru, judecător, procuror și altele. De asemenea, de această lege nu vor putea beneficia persoanele care au fost condamnate pentru infracţiuni comise în activitatea băncilor Investprivatbank, Banca Socială, Banca de economii, Unibank sau Universalbank, precum și cei care au statut de bănuit sau de învinuit în cauze penale privind infracțiuni aferente activității acestor bănci.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?