X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Încă un tînăr obligat să facă armata în Transnistria a avut cîștig de cauză la CEDO

2 dec. 2021,, 11:37   Societate
2813 0

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO) a emis Hotărîrea în cauza Golub vs. Republica Moldova și Federația Rusă, în care a constatat încălcarea mai multor prevederi ale Convenției și a dispus încasarea sumei totale de 8 600 de euro din contul Federației Ruse în beneficiul tînărului.

În septembrie 2011, reclamantul a fost chemat pentru a efectua serviciul militar obligatoriu în „rmn”. Fiind singurul îngrijitor al mamei sale cu dizabilități, reclamantul avea dreptul, conform așa-numitei legi a „rmn”, la amînarea recrutării sale. Cu toate acestea, reclamantul și mama sa au optat pentru înscrierea într-o instituție de învățămînt militar din „rmn”, aflată în gestiunea pretinsului minister al apărării, ceea ce i-a permis obținerea unei diplome de studii, echivalentă cu efectuarea serviciului militar, notează Noi.md cu referire la jurnal.md.

În noiembrie 2011, el a părăsit sediul institutului militar de cîteva ori, pentru a urma un tratament medical, după ce ar fi fost maltratat, dar și pentru a avea grijă de mama sa. La întoarcere, în perioada 17-24 noiembrie 2011, reclamantul a fost sancționat disciplinar pentru absență fără concediu și plasat în izolare la comandamentul militar de la Tiraspol.

La 25 februarie 2012, pretinsul minister al apărării a admis cererea reclamantului de demitere anticipată din serviciul militar în calitate de singur îngrijitor al mamei sale cu handicap și l-a plasat în rezerva armatei „rmn”.

La 18 iulie 2012, reclamantul a depus o plîngere la CtEDO, în care a invocat limitarea ilegală a dreptului de a se deplasa deoarece la înrolare au fost reținute actele de identitate ale acestuia.


Prin hotărîrea sa, Curtea a concluzionat că a fost încălcat art. 13 din CEDO - Dreptul la un remediu efectiv.

Reclamantul a fost afectat de restrîngerea dreptului său de a circula liber pe teritoriul Republicii Moldova, timp de șase luni, fără un temei legal. Prin urmare, Curtea constată că i-a fost îngrădită libertate de circulație.

Potrivit avocatului Promo-LEX, Alexandru Postica anual mii de tineri sînt hărțuiți de către administrația locală de a se înrola în structurile militarizate ale regiunii.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?