COVID-19 : VACCINAȚI 1 008 613  INFECTAȚI 423 56 (+6199)   TRATAȚI 374 873     DECESE 10 584(+18)   Mai multe detalii 
Criza energetică stiri: 555
Coronavirus stiri: 7951

Încă un tînăr obligat să facă armata în Transnistria a avut cîștig de cauză la CEDO

2 dec. 2021,, 11:37   Societate
1750 0

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO) a emis Hotărîrea în cauza Golub vs. Republica Moldova și Federația Rusă, în care a constatat încălcarea mai multor prevederi ale Convenției și a dispus încasarea sumei totale de 8 600 de euro din contul Federației Ruse în beneficiul tînărului.

În septembrie 2011, reclamantul a fost chemat pentru a efectua serviciul militar obligatoriu în „rmn”. Fiind singurul îngrijitor al mamei sale cu dizabilități, reclamantul avea dreptul, conform așa-numitei legi a „rmn”, la amînarea recrutării sale. Cu toate acestea, reclamantul și mama sa au optat pentru înscrierea într-o instituție de învățămînt militar din „rmn”, aflată în gestiunea pretinsului minister al apărării, ceea ce i-a permis obținerea unei diplome de studii, echivalentă cu efectuarea serviciului militar, notează Noi.md cu referire la jurnal.md.

În noiembrie 2011, el a părăsit sediul institutului militar de cîteva ori, pentru a urma un tratament medical, după ce ar fi fost maltratat, dar și pentru a avea grijă de mama sa. La întoarcere, în perioada 17-24 noiembrie 2011, reclamantul a fost sancționat disciplinar pentru absență fără concediu și plasat în izolare la comandamentul militar de la Tiraspol.

La 25 februarie 2012, pretinsul minister al apărării a admis cererea reclamantului de demitere anticipată din serviciul militar în calitate de singur îngrijitor al mamei sale cu handicap și l-a plasat în rezerva armatei „rmn”.

La 18 iulie 2012, reclamantul a depus o plîngere la CtEDO, în care a invocat limitarea ilegală a dreptului de a se deplasa deoarece la înrolare au fost reținute actele de identitate ale acestuia.


Prin hotărîrea sa, Curtea a concluzionat că a fost încălcat art. 13 din CEDO - Dreptul la un remediu efectiv.

Reclamantul a fost afectat de restrîngerea dreptului său de a circula liber pe teritoriul Republicii Moldova, timp de șase luni, fără un temei legal. Prin urmare, Curtea constată că i-a fost îngrădită libertate de circulație.

Potrivit avocatului Promo-LEX, Alexandru Postica anual mii de tineri sînt hărțuiți de către administrația locală de a se înrola în structurile militarizate ale regiunii.

1

Adăuga comentariu

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

De ce, în opinia dumneavoastră, ar trebui să fie îngrijorate în primul rînd autoritățile din Republica Moldova?
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав
Despre cum se nasc zeiiКатрук Валерий
Muzeul de ceară din Codri (+Video)Катрук Валерий
 X