X 
Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4024

Armata britanică a exersat un contraatac în cazul unei agresiuni ruse (FOTO)

6 dec. 2016,, 22:00   Externe
3317 4
Armata britanică a exersat un contraatac în cazul unei agresiuni ruse
Foto: adevarul.ro

Un exerciţiu amplu şi spectaculos de simulare a unei intervenţii în cazul unei agresiuni militare ruse în Estonia a avut loc sîmbătă la Salisbury, în sudul Angliei, armata britanică folosind cu această ocazie soldaţi modelaţi din ceară şi tancuri sovietice împrumutate dintr-un muzeu.


Armata britanică a simulat o intervenţie în cadrul NATO în cazul unei agresiuni ruse în Estonia, iar în acest scop a recurs, pentru rolul inamicului, la soldaţi falşi din ceară îmbrăcaţi în uniforme asemănătoare trupelor ruse şi echipaţi cu puşti de asalt AK-74.

Totodată, pentru ca exerciţiul să se apropie cît mai mult de realitate, armata britanică a folosit chiar şi tancuri sovietice, pe care le-a împrumutat de la Tank Museum. De cealaltă parte, militarii britanici au testat echipamente reale, printre care blindate MCV-80 Warrior şi elicoptere de atac AH-64 Apache.

Cel puţin 400 de militari care urmează să fie mobilizaţi în Estonia au participat la acest exerciţiu, notează RT.

Lituania, manuale cu sfaturi legate de nesupunerea civilă în caz de invazie rusească

Un alt stat baltic, Lituania, a trimis în şcoli şi biblioteci 30 de mii de manuale care te învaţă cum să te aprei de ruşi. Exemplare ale manualului, cu sfaturi legate de nesupunerea civilă, sînt trimise către şcolile şi bibliotecile din Lituania ca urmare a victoriei lui Trump care ameninţă alianţa NATO. Ministerul lituanian al Apărării a emis 30.000 de exemplare ale unui manual care îi sfătuieşte pe cetăţeni cum să procedeze în cazul unei invazii ruseşti, potrivit The Guardian.

Lansarea cărţii de 75 de pagini numită „Ghid pentru Rezistenţă Activă” vine pe fondul temerilor crescute a agresiunii ruseşti ca urmare a alegerii lui Donald Trump în funcţia de preşedinte, care a afirmat în timpul campaniei sale că va revizui poziţia Statelor Unite privind apărarea aliaţilor NATO. Astfel de manuale au fost publicate de trei ori începînd cu anul 2014, atunci cînd au fost eliberate pentru prima dată ca parte a răspunsului Lituaniei la anexarea Crimeei de către Kremlin.

În primul volum numit „Cum să Acţionezi în Situaţii Extreme sau în Instanţe de Război” erau incluse instrucţiuni privind forme de nesupunere civilă în cazul unei ocupări, dar şi descrieri despre greve, blocade, dezinformare şi organizarea atacurilor cibernetice împotriva inamicului. Acest volum asigură cititorii că focurile de armă nu reprezintă „sfîrşitul lumii” şi că o altă metodă de rezistenţă ar fi să îţi faci treaba „mai rău decît în mod normal”.

Al doilea volum, „Pregăteşte-te să Supravieţuieşti Situaţiilor de Urgenţă şi de Război: o Abordare Veselă de Recomandări Serioase”, a fost reemis şi actualizat la sfîrşitul anului 2015 şi prezenta ilustraţii ale unei familii de pisici.

Cel mai recent se referă în mod evident la Rusia, ca urmare a unei serii de mişcări militare în regiunea Baltică de către Kremlin, deoarece Trump, un susţinător al preşedintelui Vladimir Putin, a fost ales preşedinte în SUA.

Manualul descrie modul în care publicul poate recunoaşte armele ruseşti, tancurile, minele şi alte componente militare, în acelaşi timp îndemnîndu-i pe cetăţeni să spioneze şi să raporteze inamicul ca să nu intre iar Lituania sub ocupaţie rusă. Toate cele trei manuale de instrucţiuni sînt valabile pe site-ul Ministerului Apărării Lituanian şi au fost create în colaborare cu Uniunea Lituaniană. Exemplare au fost distribuite către şcoli, biblioteci şi alte instituţii publice din întreaga ţară. Povilas Poderskis, un voluntar de 26 de ani în armata lituaniană, a lăudat cel mai recent manual pentru informarea publicului cu privire la auto-apărare: „Antrenamentul militar nu este pentru toată lumea”, a spus el. „Este minunat să vezi o perspectivă vastă asupra diferitelor moduri de rezistenţă non-violente.”

Acesta a mai spus că manualele fuseseră utile pentru a diminua temerile publice cu privire la o invazie: „În opinia mea calmează oamenii. Mass-media lansează în mod constant mesaje despre desfăşurarea conflictului – sînt exagerate, dar dacă ştii cum să manevrezi situaţiile de urgenţă în caz că se întîmplă poate emana un sentiment de calm.” Aceste mişcări, luate în contextul victoriei lui Trump şi comentariilor despre NATO, au provocat temeri că alianţa NATO, văzută ca o piedică în expansionismul rus, ar putea fi în pericol.

Cu toate acestea, miniştrii au încercat să denigreze semnificaţia manualelor şi au asigurat cetăţenii că nu sînt preocupaţi de o schimbare în relaţiile dintre SUA şi Lituania, în ciuda sprijinului aparent al lui Trump pentru Putin.

Ministrul Apărării din Lituania, Juozas Olekas, a declarat că manualele au venit ca răspuns la creşterea cererii publice de a avea parte de o intensificare a securităţii naţionale. „Cetăţenii noştri îşi doresc să aibă cunoştinţele de bază cu privire la modul de a supravieţui şi despre cum putem demonstra că oamenii noştri sînt gata să acţioneze în cazul oricărei agresiuni şi să lupte pentru fiecare centimetru din ţara noastră “, a adăugat el.






0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?