X 
Transnistria stiri: 1443
Preşedintele stiri: 4063

Militarii moldoveni și americani au executat salturi la exercițiul „Swift Response-2024”

14 mai. 12:45   Societate
3385 0

Militarii din Batalionul cu Destinație Specială „Fulger”, precum și militarii din Divizia aeropurtate 82 din Statele Unite ale Americii, au executat sărituri demonstrative, de la o altitudine de 350 metri, în perimetrul localităților din raioanele Florești și Fălești.

Salturile au avut loc din din două aeronave militare C-130 Hercules, din dotarea Forțelor Armate SUA, transmite Noi.md.

Pe parcursul zilei de astăzi, militarii participanți, vor executa trageri de luptă la Centrul de instruire din municipiul Bălți.

Reamintim că „Swift Response” face parte din exercițiul multinațional „Defender Europe 24” avînd ca scop dezvoltarea capacităţilor şi ridicarea nivelului de interoperabilitate între militarii participanţi, precum şi punerea în practică a tehnicilor, metodelor şi procedeelor moderne de pregătire militară individuală şi colectivă.


Amintim că recent mai mulți experți, și-au exprimat pentru Noi.md părerile despre exercițiile militare comune moldo-americane, ei au spus cum se încadrează asemenea acțiuni în contextul nostru constituțional, dar și al percepției populației în cazul unor astfel de exerciții.

Astfel, potrivit lui Victor Stepaniuc, istoric, fost deputat și ex-viceprim-ministru, astfel de exerciții militare moldo-americane constituie o încălcare serioasă a Legii Supreme a Republicii Moldova.

"Consider că toate aceste exerciții militare ale unei țări neutre, cum este Moldova, cu un bloc militar, este o încălcare a Constituției R. Moldova, deoarece, potrivit art. 11 din Legea Supremă noi sîntem stat neutru".

Și fostul șef al Serviciului de Informație și Securitate al Republicii Moldova, Anatol Plugaru, a menționat că, după părerea sa, astfel de acțiuni din partea militarilor moldoveni și americani contravin legislației noastre.

"Este o acțiune nesăbuită a autorităților noastre și o formă de atragere a Republicii Moldova în război. Aceste acțiuni, manevre nu înseamnă nimic altceva decît o provocare".

Avocatul și juristul Pavel Midrigan a declarat că astfel de exerciți, cu tehnică militară defilînd pe drumurile din Moldova, formează și o percepție specifică și din partea mai multor cetățeni, care se arată deranjați de astfel de acțiuni.

"Astfel de exerciții, precum cele comune cu militari americani, ne deranjează. Pe mine, ca cetățean, mă deranjează. Noi vrem pace. Cu atît mai mult, americanii! Unde sînt americanii și unde sîntem noi ...".

În data de 2 mai, Ambasada Statelor Unite (SUA) la Chișinău a emis un comunicat, în care a menționat despre faptul că "efectivele Trupelor Aeropurtate ale Forțelor Armate din SUA și Republicii Moldova vor participa în săptămînile următoare la un exercițiu military, planificat, de salturi aeriene și desfășurare a forțelor terestre în regiunile centrale și nordice ale Republicii Moldova".

4
0
0
1
13

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?