X 
Transnistria stiri: 1427
Eurovision stiri: 515

UE va ajuta Moldova la modernizarea infrastructurii drumurilor și transporturilor

1 dec. 2016,, 12:00   Economie
2752 5
ЕС поможет Молдове модернизировать инфраструктуру дорог и транспорта
Foto: mtid.gov.md

Uniunea Europeană va ajuta Republica Moldova la elaborarea și implementarea proiectelor pentru dezvoltarea și modernizarea infrastructurii rutiere și celei de transport.


Acest lucru a fost declarat de către membrii delegației UE la întîlnirea cu conducerea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor (MTID), relatează NOI.md.

Potrivit unui comunicat al ministerului de profil, principalele subiecte discutate au fost reformele implementate pînă acum de MTID cu suportul Uniunii Europene, dar și perspectivele de viitor.

Ministrul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, Iurie Chirinciuc, le-a prezentat oficialilor europeni principalele proiecte ce urmează a fi implementate din anul 2017 și pentru care avem nevoie de suportul UE. Unul dintre ele este Îmbunătățirea siguranței rutiere prin crearea Agenției Naționale pentru Siguranță Rutieră, care se poate face prin implementarea unei baze de date, dar și îmbunătățirea cadrului legal, sporirea calității și eficacității controalelor/inspecțiilor rutiere, actualizarea Strategiei Naționale privind Siguranța Rutieră și antrenarea personalului necesar.

Un alt punct prevede reformarea și întărirea capacității Administrației de Stat a Drumurilor pentru o planificare, administrare și implementare mai bună a proiectelor de infrastructură pe drumuri. Totodată, se prevede implementarea punctelor de cîntărire din mers a autoturismelor aflate în mișcare, pe drumurile publice din Republica Moldova. Aceste activități sînt eligibile și create în conformitate cu politicile Uniunii Europene, dar și a Strategiei Uniunii Europene pentru Conectivitate în Transport, în cadrul Parteneriatului Estic, dar și al Acordului de asociere UE-RM.

Iurie Chirinciuc a specificat că, în prezent, Republica Moldova are un singur aeroport de pe care se operează zboruri internaționale, acesta fiind Aeroportul Internațional Chișinău, care este dat în concesiune. În aceste condiții, MTID nu poate implementa politici avînd doar un singur aeroport. De aceea, dezvoltarea Aeroportului Internațional Bălți este o necesitate vitală pentru Republica Moldova.

Oficialii europeni prezenți la ședință și-au manifestat interesul de a sprijini Republica Moldova în elaborarea acestor proiecte și a îndemnat oficialii din cadrul Ministerului să depună proiectele la Cancelaria de Stat pentru a beneficia de un potențial sprijin din partea Uniunii Europene în următorii ani.

În prezent, cu sprijinul Uniunii Europene au început reformele la Î.S. Calea Ferată din Moldova, dar și reparația mai multor drumuri naționale.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?