X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

FMI a votat acordul cu Moldova

7 noi. 2016,, 18:58   Economie
6761 17

Foto: parlament.md

”Fondul Monetar Internațional, la ședința Consiliului de Directori, a aprobat, cu vot unanim, programul cu Moldova pentru o perioadă de 3 ani.


Anunțul a fost făcut de președintele Parlamentului Andrian Candu, transmite NOI.md. Potrivit lui, datorită acestei decizii, Moldova a ieșit din criză și se îndreaptă spre o perioada de stabilizarea economica, după cea politica, spre un cadru propice pentru a dezvolta țara și a creste bunăstarea oamenilor.

"De acum înainte trebuie să asigurăm o creșterea economică pentru zeci de ani, renunțând la practica supraviețuirii de la un an la altul. Vreau să mulțumesc tuturor celor care acasă și peste hotare au încredere în Republica Moldova, tuturor care au crezut și cred că avem capacitatea de a lua niște angajamente și de a le respecta. Pe cei care încă nu cred asta, îi vom convinge în timp prin acțiuni", a spus acesta.

Potrivit lui Candu, după decizia de astăzi a Fondului Monetar Internațional va crește credibilitatea Moldovei în fața investitorilor și partenerilor internaționali. "Nivelul ridicat de transparență și evaluarea independentă a progreselor înregistrate în următoarea perioada, va facilita realizarea angajamentelor asumate de autorități în fața propriilor cetățeni. Angajamente care înseamnă până la urmă un nivel de trai decent, oportunități de dezvoltare și o viața demnă pentru fiecare locuitor al țării noastre”, a conchis Candu.

Noul program de trei ani al FMI pentru Moldova, în valoare de aproximativ 182,7 mil. dolari (129 mil. drepturi speciale de tragere), va fi finanţat de Fond prin intermediul facilității de finanţare extinsă (EFF) şi facilității de creditare extinsă (ECF) pentru sprijinirea autorităţilor în realizarea programului de reforme economice.

Noua facilitate de finanţare extinsă pentru Moldova EFF/ECF are drept scop prioritar îmbunătăţirea rapidă a situaţiei ce ține de gestionarea sectorului financiar şi supravegherea acestui sector.

După cum au comunicat anterior reprezentanţii Fondului, noul program al FMI are menirea să devină un catalizator pentru deblocarea finanţării externe din partea donatorilor şi susţinerea dezvoltării economice.

Noul program al FMI pentru Moldova se va baza pe două deziderate: politicile asigurării stabilităţii macroeconomice şi financiare şi reformele structurale pentru a sprijini creşterea economică, care vor fi orientate spre îmbunătăţirea mediului de afaceri, atragerea investiţiilor şi sporirea potenţialului creşterii economice a Moldovei.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?