X 
Eurovision stiri: 525
Cazul Filat stiri: 350
Transnistria stiri: 1429
Preşedintele stiri: 4017

Liderul Al-Qaida în Afganistan a fost ucis

5 noi. 2016,, 23:00   Externe
3691 1

Пентагон подтвердил ликвидацию одного из лидеров «Аль-Каиды»
Foto: libertatea.ro

Liderul Al-Qaida în Afganistan, Farouq al-Qahtani, a fost ucis într-un atac aerian de precizie într-o provincie din estul țării.


Atacul a avut loc pe 23 de octombrie, însă Pentagonul a confirmat acum eliminarea acestuia, relatează AFP.

„Al Qahtani era emirul Al-Qaida în estul Afganistanului şi unul dintre principalii planificatori ai grupării a unor atacuri vizînd Statele Unite”, a precizat vineri Peter Cook, un purtător de cuvînt al Pentagonului, citat într-un comunicat. Potrivit unei surse americane, al-Qahtani era activ în Afganistan cel puţin începînd din 2009.

Oficiali americani au anunţat pe 27 octombrie că Farouq al-Qahtani şi adjunctul său Bilal al-Utabi – consideraţi „numărul unu şi, respectiv, numărul doi” în ierarhia Al-Qaida în Afganistan – au fost vizaţi de atacuri cu avioane fără pilot pe 23 octombrie, însă aceştia nu au putut să confirme succesul atacurilor.

Pentagonul a confirmat vineri moartea lui al-Qahtani, dar a adăugat că anchetează în continuare dacă al-Utabi a fost şi el ucis.

„Succesul acestui atac aerian este alt exemplu al operaţiunilor americane menite să degradeze reţele teroriste internaţionale şi să ţintească lideri terorişti care caută să atace teritoriul american, interesele şi aliaţii noştri în străinătate”, a subliniat purtătorul de cuvînt al Pentagonului.

Statele Unite îl urmăreau pe al-Qahtani, un apropiat al lui Osama ben Laden, de mulţi ani. El este cunoscut pentru recrutarea a numeroşi tineri din regiune în Al-Qaida, în prezent în declin. De asemenea, el ar fi finanțat și pregătit atacuri care au vizat forţe ale coaliţiei în Afganistan, dar şi în Asia de Sud-Est şi Occident.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?