X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Mandat de arest pe numele interlopului Caramalac

1 noi. 2016,, 12:30   Societate
7082 0
Суд выдал ордер на арест криминального авторитета Григория Карамалака
Foto: kp.md

Instanţa de judecată a eliberat mandat de arest pe numele interlopului Grigore Caramalac, alias "Bulgaru", şi l-a dat în căutare internaţională.


Anunțul a fost făcut luni seara de către şeful Inspectoratului General al Poliţiei, Alexandru Pînzari.

Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale a restabilit urmărirea penală în cazul dosarului lui Caramalac pe mai multe capete de acuzare, inclusiv şantaj şi tentativă de omor. Dosarul a fost transmis în Rusia, unde Caramalac a fost achitat.

Potrivit anchetei, acum doi ani, dosarul lui Caramalac a fost transmis ilegal în Rusia de către prim-viceprocurorul general de atunci, Andrei Pîntea. În prezent, fostul procuror se află în arest pe 25 de zile, fiind acuzat de depăşirea atribuţiilor de serviciu.

Grigore Caramalac a fost dat în căutare internaţională încă în anii '90. Potrivit site-ului compromat.ru, la începutul anilor '90, el a creat şi condus o grupare formată din 25-30 de sportivi luptători, care, cu timpul, a crescut pînă la 230-250 de membri. Caramalac avea legături strînse cu liderii grupării criminale "Solnţevo", iar cu hoţul în lege Serghei Mihailov (alias Mihas) s-a întîlnit de mai multe ori atît în Moldova, cît şi peste hotare. În urma unor acorduri tenebroase, Caramalac a devenit unul dintre cei mai mari exportatori de vin moldovenesc în Rusia, a controlat o bună parte din piaţa benzinei şi din industria tutunului.

El a fost arestat la Kiev, la 15 iunie 2003, la solicitarea autorităţilor moldoveneşti. Însă peste o săptămînă Caramalac a fost eliberat de un procuror ucrainean. În decembrie 2003, el a fost reţinut la Moscova. Autorităţile Federaţiei Ruse au vrut să-l extrădeze Moldovei, dar el a cerut azil politic în Rusia. De atunci el locuieşte la Moscova, se ocupă de afaceri, este cunoscut cu mulţi politicieni ruşi şi cu persoane cu influenţă, inclusiv cu preşedintele Rusiei, Vladimir Putin.

În 2008, Caramalac a primit cetăţenia Rusiei. Decretul a fost semnat de Dmitri Medvedev, care tocmai devenise preşedinte al Federaţiei Ruse. De menţionat că tot atunci Medvedev a respins cererea cunoscutei jurnaliste din Moldova Natalia Morari, care a vrut să obţină cetăţenia rusă pentru a depăşi interdicţia de a intra pe teritoriul FR.

În 2005, Caramalac a finanţat congresul gastarbeiterilor moldoveni, care s-a desfăşurat la Moscova în ajunul alegerilor parlamentare din Moldova, dorind astfel să facă presiuni asupra Partidului Comuniştilor, care se afla pe atunci la guvernare. Se mai ştie că în acea perioadă el i-a finanţat pe unii politicieni moldoveni ce se aflau în opoziţie.

În ultimele luni, în presa din Moldova au apărut unele articole potrivit cărora Grigore Caramalac intenţionează să revină în ţară.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?