X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

MTID: Micii transportatori trebuie să activeze legal

26 oct. 2016,, 11:23   Societate
1793 0

Foto: ipn.md

În urma protestului desfășurat la 25 octombrie de către micii transportatori de pasageri și colete, Ministerul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor (MTID) a venit cu o reacție.


Reprezentanții instituției susțin că unica soluție ca acești mici transportatori să activeze este să-și înregistreze rutele pentru a activa în mod legal și să se conformeze normelor prevăzute de lege, informează NOI.md.

Potrivit MTID, persoanele care transportă pasageri în autoturisme cu o capacitate de 9 locuri și mai puțin încalcă grav legislația. În primul rînd, aceste autoturisme sînt reutilate din camion în marfar, transportarea pasagerilor în cazul dat fiind interzisă. Mai mult, în autoturismele cu șapte locuri uneori se întîlnesc cîte 9 sau chiar mai multe persoane. Mașinile sînt înmatriculate în țări străine, prin urmare ele nu trec regulamentar, o dată la șase luni, revizia tehnică. Conform normelor legislative, cursele ce se efectuează pe o distanță mai mare de o mie de kilometri trebuie să dispună de doi-trei șoferi în mod obligatoriu, ceea ce nu se întîlnește în rîndul micilor transportatori. Toate aceste încălcări duc la producerea accidentelor rutiere, care se soldează cu decesul pasagerilor.

Pentru a nu pune în pericol viața persoanelor transportate, MTID le propune micilor transportatori să-și înregistreze cursele legal, să-și deschidă SRL-uri, să-și achiziționeze autovehicule corespunzătoare, să achite impozite statului. Deocamdată altă soluție nu este prevăzută.

Indignați de situație se arată și șoferii care transportă pasageri în mod legal. Potrivit lor, ei riscă să rămînă fără pasageri din cauza micilor transportatori.

Pe parcursul anului curent au fost întocmite 440 de procese verbale, în baza cărora au fost aplicate 276 de amenzi pentru prestarea serviciilor de transport ilicit cu o capacitate mai mică de nouă locuri. La fel, șoferilor li s-au aplicat amenzi în valoare de pînă la trei mii de lei, cu ridicarea plăcuței și certificatului de înmatriculare.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?