Eurovision stiri: 525
Cazul Filat stiri: 350
Transnistria stiri: 1429
Preşedintele stiri: 4019

Oceanul Planetar a crescut chiar mai mult decît se considera

20 oct. 2016,, 23:00   Externe
5328 0

Мировой океан поднялся гораздо выше, чем считалось
Foto: offshoremarintec-russia.ru

Savanţii au constatat că masele enorme de gheaţă în timpul topirii schimbă local efectele gravitaționale ale Pământului, diminuînd nivelul oceanului în acel loc şi impunînd apa să se deplaseze în alte regiuni ale acestuia.


Un grup de cercetători, în frunte cu Philip Thompson, vicedirector al Universităţii din Hawai pentru investigarea nivelului mării, a estimat notele istorice despre adîncimea Oceanului Planetar şi a constatat că în diverse colţuri ale lumii el s-a schimbat neuniform. Acest fapt a dus la subaprecierea totală a ridicării nivelului mării în secolul XX, comunică NASA.

În opinia savanţilor, eroarea în mare măsură a fost comisă din motiv că lucrările precedente ţineau cont de ridicarea nivelului mării, cauzată de devierile rotaţiilor Pămîntului şi modificarea cîmpului gravitațional, care se produce la topirea unei mase mari de gheaţă.

Pentru a ţine cont de acest impact, echipa de cercetători a utilizat datele prin satelit, obţinute în timpul experimentului pentru restabilirea gravitaţiei şi climei (Gravity Recobery and Climate Experiment, GRACE). Ele includ măsurători ale cîmpului gravitațional al Pămîntului şi modelul de calculator, care imită redistribuirea apelor oceanului din cauza topirii maselor mari de gheaţă.

S-a dovedit că acolo unde se topeşte gheaţa, în loc de creşterea nivelului oceanului, s-a atestat scăderea nivelului apei. Pierderea masei de gheaţă de o grosime enormă provoacă modificări gravitaţionale, care impun apele oceanului să se deplaseze. În schimb, în alte locuri ale planetei, unde nu există gheţari, ridicarea nivelului apei se produce într-un ritm mult mai rapid.

În secolul douăzeci majoritatea locurilor, unde cel mai minuţios a fost colectată informaţia despre nivelul mării, se aflau în nordul planetei noastre. Tot acolo era şi masa principală a gheţarilor topiţi. Savanţii presupun că o atare interacţiune gravitaţională diminua nivelul oceanului local, fără a oferi un tablou general corect. Potrivit cercetărilor, pe parcursul secolului 20 nivelul oceanului a crescut nu cu 14 centimetri, ci cu 17 centimetri sau poate chiar mai mult.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?