X 
Transnistria stiri: 1442
Preşedintele stiri: 4060

Ce se formează de cinci decenii în Antarctica

8 mai. 00:30   Externe
2213 0

După 50 de ani, oamenii de știință au rezolvat unul dintre cele mai mari mistere din istoria contemporană și care are legătură cu o gaură de mărimea unui stat cît Elveția formată în Antarctica.

În 1974, cercetătorii au observat pentru prima dată o gaură formată în Marea Weddell, din Antarctica. I-au pus numele Maud Rise polynyas. De atunci, în mod repetitiv, dar sporadic, gaura a reapărut în același loc, avînd, însă, dimensiuni diferite

Uneori, gaura nu apărea cu anii, pentru ca mai apoi să fie descoperită tot acolo, în Marea Weddell, notează Noi.md cu referire la gandul.ro.

Ultima dată, uriașa gaură s-a întins pe un diametru de 80.000 de kilometri pătrați. Timp de cîteva săptămîni, oamenii de știință au putut cerceta cu atenție fenomenul, încercînd să rezolve acest mister vechi de o jumătate de secol.

Găurile formate în gheața Antarcticii poartă numele de polynyas și se apar atunci cînd vînturile puternice din interior împing plăcile în exterior. Astfel, acest vînt rece îngheață mai multă apă de mare în interior, adăugînd bucăți suplimentare la stratul de gheață.


Cercetătorii au descoperit că, în 2016 și 2017, curentul oceanic circular al Mării Weddell, numit Weddell Gyre, a fost mai puternic decît în alți ani, ajutînd curenții subacvatici să aducă sarea și căldura mai aproape de suprafață.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?