Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Filip, despre "produsul intereselor geopolitice"

26 sep. 2016,, 12:48   Politică
2916 4
Филип: Приднестровский конфликт является "продуктом геополитических интересов
Foto: gov.md

Prim-ministrul Pavel Filip s-a pronunţat pentru reglementarea paşnică a conflictului transnistrean şi retragerea trupelor ruse din Moldova.


Potrivit Biroului Guvernului pentru relaţii cu mass-media, despre aceasta el a declarat în discursul său de la tribuna sesiunii Adunării Generale a ONU, la New York.

În opinia lui, "conflictul transnistrean este un produs al eternelor interese geopolitice din regiune".

"În declanşarea acestui conflict la începutul anilor '90 ai secolului trecut, un rol decisiv l-a jucat factorul extern. Spre deosebire de alte conflicte regionale, generate de antagonisme etnice sau religioase, conflictul transnistrean are un caracter prin definiţie geopolitic. Structura etnică a populaţiei de pe ambele maluri ale rîului Nistru şi lipsa unor sentimente de ură şi incompatibilitate la nivelul oamenilor de rînd ilustrează falsitatea fundamentării ideologice şi politice a acestei entităţi pseudostatale. Anume acest fapt ne face să fim convinşi că acest conflict poate fi soluţionat relativ mai uşor prin eforturi politice conjugate ale tuturor părţilor implicate în negocieri", a subliniat Filip.

El a menţionat că "declaraţiile frecvente ale exponenţilor regimului transnistrean cu privire la necesitatea aderării la o altă ţară, cu care nici nu avem frontiere comune sînt, pe de o parte, iluzorii, iar pe de altă parte, reprezintă un obstacol în procesul de reglementare".

Şeful Cabinetului de miniştri şi-a exprimat profunda îngrijorare "în legătură cu lipsa de progres în retragerea trupelor militare şi muniţiilor Federaţiei Ruse staţionate pe teritoriul Republicii Moldova fără consimţămîntul autorităţilor moldoveneşti şi contrar prevederilor Constituţiei".

"La fel, ne îngrijorează serios intensificarea în ultimul timp a aplicaţiilor militare desfăşurate de aceste trupe străine, deseori în comun cu structurile de forţă ale regimului de la Tiraspol", a accentuat Filip.

El şi-a exprimat convingerea că "fragilitatea situaţiei de securitate din regiunea noastră, amplificată de focarele de destabilizare din estul Ucrainei, reclamă o re-angajare constructivă a tuturor statelor participante la formatul 5+2, precum şi a altor actori interesaţi sau relevanţi, inclusiv ONU şi OSCE, pentru a determina, cît mai curînd posibil, soluţii pentru problemele evocate, conforme cu dreptul internaţional".

"În ciuda dificultăţilor cu care ne confruntăm în procesul de negocieri, autorităţile moldoveneşti rămîn hotărîte să promoveze şi în continuare cu fermitate eforturile necesare în vederea identificării unei soluţii politice pentru conflictul transnistrean în cadrul formatului de negocieri "5+2", în baza respectării suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova cu oferirea unui statut juridic special regiunii transnistrene. Sîntem convinşi că negocierile constituie unica cale de a atingere a acestui obiectiv. Or, negocierile au sorţi de izbîndă doar în condiţiile manifestării unei voinţe politice adecvate din partea tuturor actorilor implicaţi, fără înaintarea unor precondiţii rigide şi fără eschivări de la discuţii pertinente pe marginea aspectelor politice ale reglementării conflictului", a declarat prim-ministrul.

Pavel Filip a solicitat ONU "să angajeze mai activ organizaţiile responsabile ale ONU să gestioneze conflicte care nu se află pe agenda Consiliului de Securitate".

"Niciun conflict nu trebuie să rămînă în afara atenţiei Organizaţiei, indiferent dacă acesta figurează sau nu pe agenda Consiliului de Securitate. Lipsa progresului trebuie să declanşeze o implicare directă din partea organelor relevante ale ONU", a subliniat Pavel Filip.

Potrivit lui, "monitorizarea continuă de către ONU şi abordările proactive privind evoluţiile din arealul GUAM pot contracara încercările de modificare a frontierelor politice ale statelor din regiune prin metode care nu au nimic comun cu democraţia şi dreptul internaţional".

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?