X 
Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4025

Șeful ONU a făcut apel la maximă reținere după atacul Iranului asupra Israelului

15 apr. 07:25   Externe
1796 0

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, i-a avertizat duminică pe membri să nu escaladeze și mai mult tensiunile prin acțiuni de ripostă împotriva Iranului, în timp ce Statele Unite au avertizat Consiliul de Securitate că vor depune eforturi pentru ca Teheranul să fie tras la răspundere, relatează Reuters.

Vorbind în cadrul reuniunii Consiliului de Securitate al ONU, Guterres le-a spus statelor membre că folosirea forței împotriva integrității teritoriale sau a independenței politice a oricărui stat este interzisă de Carta ONU și a condamnat, de asemenea, atacul Iranului asupra Israelului, notează noi.md cu referire la moldova1.

Iranul a lansat sîmbătă o mulțime de drone explozive și a tras rachete în primul său atac direct asupra teritoriului israelian, riscînd o escaladare majoră.

Atacul a fost un răspuns la o presupusă lovitură israeliană asupra complexului ambasadei Iranului din Siria la 1 aprilie, care a ucis comandanți de top ai Gardienilor Revoluției și a venit după luni de confruntări între Israel și aliații regionali ai Iranului, declanșate de războiul din Gaza.

„Orientul Mijlociu este pe marginea prăpastiei. Popoarele din regiune se confruntă cu un pericol real al unui conflict devastator la scară largă. Acum este momentul să dezamorsăm și să dezescaladăm situația", a declarat Guterres la reuniunea convocată după atacul Iranului.


Robert Wood, adjunctul ambasadorului SUA la ONU, a cerut organismului format din 15 membri să condamne fără echivoc atacul Iranului, el afirmînd că membrii Consiliului de Securitate au obligația de a nu lăsa acțiunile Iranului fără răspuns.

„În zilele următoare, și în consultare cu alte state membre, Statele Unite vor explora măsuri suplimentare pentru a trage Iranul la răspundere aici, la Națiunile Unite", a spus el, fără a oferi detalii. „Permiteți-mi să fiu clar: dacă Iranul sau împuterniciții săi vor întreprinde acțiuni împotriva Statelor Unite sau acțiuni suplimentare împotriva Israelului, Iranul va fi tras la răspundere", a spus el.

Ambasadorul Iranului la ONU, Amir Saeid Iravani, a declarat că acțiunea țării sale a fost necesară și proporțională și a precizat că, deși Teheranul nu urmărește o escaladare sau un război în regiune și nu are intenția de a se angaja într-un conflict cu SUA, își reafirmă dreptul de a se apăra.

„Dacă SUA inițiază operațiuni militare împotriva Iranului, a cetățenilor săi sau a securității și intereselor sale, Iranul își va folosi dreptul său inerent de a răspunde în mod proporțional", a spus el.

Ambasadorul Israelului la Națiunile Unite, Gilad Erdan, a acuzat Iranul de încălcarea dreptului internațional în cadrul reuniunii și a difuzat un videoclip pe o tabletă care, potrivit lui, arăta interceptarea de către Israel a dronelor iraniene deasupra complexului moscheii Al-Aqsa din Ierusalim, unul dintre cele mai sfinte locuri ale islamului.

„Poftim, puteți să vă uitați", a făcut un gest cu tableta și i s-a adresat ambasadorului iranian, care era de asemenea în sala Consiliului de Securitate.

Erdan a cerut Consiliului de Securitate să condamne Iranul, să reimpună sancțiuni și să desemneze Gardienii Revoluției iraniene drept organizație teroristă.

1
0
1
1
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?