Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Magistrații din România sau răsculat. In fața judecătorului cetateanul este egal cu statul

13 sep. 2016,, 14:30   Externe
4138 0

Судьи из Румынии восстали. Перед судьей гражданин равен как и государство
Foto: cars.ru

Instantele din România au inceput sa voteze in adunarile generale, incepand cu data de 5 septembrie, “Memorandumul privind justitia” in care expun problemele din sistemul judiciar si solicită implementarea unui set de masuri care să conducă la o “justitie eficientă, modernă și de calitate”.


Textul Memorandumului conține 25 de probleme pe care le evidențiază magistrații.

Pană pe data de 13 septembrie Memorandumul a fost adoptat de aproape 60 de instanțe și peste 20 de parchete.

În cadrul acestor adunări generale, unele instanțe au decis să adopte și la alte forme de protest, cum ar fi amînarea cauzelor care nu sînt urgente sau protest cu banderole, insă majoritatea au decis prorogarea adoptării unor forme similare de protest în functie de raspunsul oferit de celelalte puteri, in special de Guvern, la solicitările magistraților.

O parte din instanțe au votat expres pentru demisia Ministrului Justitiei Raluca Pruna.

Această mișcare este cea mai amplă miscare de după 2009, cand magistrații – judecatori si procurori – evidențiează prin adunări generale problemele din sistemul judiciar și ofera soluții pentru a avea o justiție eficientă, modernă și de calitate.

Memorandumul prezent vine atît ca urmare a faptului că încrederea în justiție a scăzut cu 13% intr-un an, cît și ca urmare a faptului că problemele din justiție semnalate în rezoluția adunărilor generale din 2009 nu s-au soluționat, lor adaugîndu-li-se alte probleme suplimentare.

Premiza memorandumului este că “justiția trebuie să aibă ca și preocupare esențială protecția, promovarea și garantarea tuturor drepturilor și libertăților cetațenesti. In fața judecătorului cetateanul este egal cu statul.”

Magistrații sînt de părerea, că celelalte puteri trebuie să asigure o independență reală a justiției, lipsită de orice tip de influențe, directe sau indirecte, un cadrul legislativ coerent, stabil și accesibil, suport financiar, logistic și uman suficient pentru o justiție eficientă, modernă și de calitate.

Date fiind toate problemele actuale si lipsa de solutii oferite de catre guvern, “magistratii isi rezerva dreptul de a apela la toate formele democratice de actiune pentru ca aceste solicitari sa fie puse in practica”, s-a spus in incheierea memorandumului.

Memorandumul integral poate fi accesat la adresa:
http://www.unjr.ro/2016/09/08/memoriu-privind-situatia-justitiei-din-2016-votat-in-adunarile-generale/

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?