X 
Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

De ce Programul legislativ RM-UE are o nouă redacție? Ce s-a întîmplat?

6 sep. 2016,, 12:00   Politică
3461 1
Почему законодательная программа РМ-ЕС имеет новую редакцию? Что случилось?
Foto: noi.md

La 31 iulie a expirat termenul de executare a Foii de parcurs RM-UE.


Cu acest prilej, la 18 iulie a.c. a fost publicat un articol care relata cum Guvernul și-a îndeplinit misiunile asumate – Foaia de parcurs RM-UE: ce i s-a promis Uniunii Europene și ce s-a îndeplinit.

În total, Guvernul și-a planificat să execute 69 de acțiuni, inclusiv pentru martie – 24, aprilie – 17, mai – 12 și iulie – 12.

În sinteza prezentată anterior detaliat au fost aduse lămuriri la un șir de măsuri încă neexecutate și exprimată speranța că totuși vor fi luate măsurile respective. În particular s-a subliniat că studierea mai minuțioasă a Acordului, în care în toate capitolele, la toate articolele deja sînt stabilite termene concrete de executare și o parte dintre acestea incluse în Foaia de parcurs, dar nu au putut fi implementate în termenele stabilite, atunci nu este clară legătura dintre promisiunile de elaborare a Foii de parcurs cu toate măsurile incluse în ea și rezultatele reale de executare.

Și iată că în recentul Monitor oficial a fost publicată Hotărîrea Parlamentului privind modificarea Programului legislativ de realizare a angajamentelor de transpunere asumate în cadrul Acordului de asociere dintre Republica Moldova, pe de o parte, şi Uniunea Europeană şi Comunitatea Europeană a Energiei Atomice şi statele membre ale acestora, pe de altă parte, pentru anii 2015–2016.

La general, prin așa-zisa modificare din Plan au fost excluse doar măsurile care deja au fost executate, fără urme în Hotărîrea respectivă a Parlamentului, ceea ce nu este un lucru normal pentru activitatea de legiferare. Mai bine zis – o încălcare a tehnicii legislative. Căci Legea nr.780/2001 cu privire la actele legislative (art.35) prevede în mod expres: în cazul în care se exclude integral textul unei părţi, unui titlu, capitol, unei secţiuni, unui articol, alineat sau al subdiviziunii acestuia, numerotarea lor nu se transmite altor elemente structurale. Iar așa cum au procedat parlamentarii noștri căpoși, este foarte greu să clarifici care anume modificări au intervenit, care măsuri concrete au fost excluse și ce nou au introdus. Dar acest lucru este deja ceva greșit, dar normal pentru parlamentarii noștri. Căci pentru a ascunde ceva de lume, se purcede la elaborarea unui nou act legislativ, fără a oferi explicații. Așa și în cazul respectiv – a fost completamente schimbată anexa_- Planul respectiv. Și cine dorește și va avea răbdare să identifice prin comparare ce schimbări au intervenit – ce a fost exclus și ce nou a fost inclus – are tot dreptul să o facă.

Anterior, în planul respectiv erau 137 de măsuri, recent au rămas 105. Au fost excluse unele măsuri deja executate în sesiunea de toamnă-iarnă 2015. Cele preconizate, dar cu termenii de executare depășiți, au fost incluse din nou în așa-zisul nou plan cu alte termene de executare.

Și acum deja este aproape imposibil să mai urmărești cum se va executa Planul de măsuri RM-UE. Vor cunoaște situația doar autorii și aleșii nu știu cui. E mai mult decît sigur că și cei din UE nu vor mai avea posibilitatea să urmărească executarea promisiunilor de către Moldova. Oare vor crede doar pe cuvînt executarea promisiunilor?
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?