Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Merkel spune că e gata să reducă din sancţiunile impuse Rusiei, dar pune condiţii

1 sep. 2016,, 10:42   Externe
2532 2

Foto: independent.md

Cancelarul Germaniei a afirmat săptămîna aceasta că este printre susţinătorii ideii conform căreia sancţiunile economice împotriva Rusiei ar trebui reduse, dar impune anumite condiţii Moscovei înainte de a deschide o discuţie pe această temă în cadrul UE.


Merkel a declarat că, atîta vreme cît separatiştii pro-ruşi din estul Ucrainei vor respecta acordul Minsk II, ea se declară gata să solicite celorlalţi lideri europeni o ridicare a sancţiunilor impuse pentru domenii ca energie, finanţe şi apărare, informează IB Times.

A doua înţelegere de la Minsk semnată în februarie 2015 de Vladimir Putin şi Petro Poroşenko, în prezenţa liderilor Angela Merkel şi Francois Hollande, prevede retragerea armamentului greu din zona de conflict din estul Ucrainei şi încetarea focului.

Totuşi, Merkel reclamă faptul că ambele tabere au recurs la încălcarea acestei convenţii. „Cînd vom vedea progrese în respectarea acordului de la Minsk vom trece la reducerea sancţiunilor”, a explicat cancelarul german în cursul unui eveniment derulat la începutul săptămînii.

Poziţia sa este îmbrăţişată şi de ministrul de Externe de la Berlin, Frank-Walter Steinmeier, acesta menţionînd de curînd că o diminuare a sancţiunilor impuse Rusiei se impune, în scopul de a „ajunge la o înţelegere corectă a securităţii comune de pe continent”.

Analiştii politici văd în aceste declaraţii o repoziţionare a Germaniei faţă de Rusia venită pe fundalul tensiunilor înregistrate în Ucraina şi Siria.

În luna iunie, liderii tuturor statelor membre UE au votat pentru menţinerea regimului de sancţiuni economice impuse Rusiei pînă la sfîrşitul lunii ianuarie 2017, cînd o nouă evaluare va fi supusă dezbaterii.

Occidentul a decis să recurgă la acest set de măsuri, după ce, în martie 2014, Rusia a anexat peninsula Crimeea de la Ucraina, ulterior fiind acuzată şi de întreţinerea conflictului în cele două regiuni separatiste din estul Ucrainei.

În Rusia, regimul sancţiunilor şi prăbuşirea preţului petrolului au generat cel mai grav deficit bugetar din ultimii 6 ani. Prognoza de creştere economică a Rusiei pe 2017 a fost redusă la 1%.

Pentru economişti însă, un orizont probabil de reducere a sancţiunilor economice impuse Moscovei de Uniunea Europeană nu are cum să apară în mai puţin de un an.

„Dată fiind prelungirea regimului de sancţiuni pînă la începutul anului 2017 şi recentele declaraţii ale cancelarului Angela Merkel se observă doar o mică şansă de reducere a sancţiunilor în următoarele 12 luni.

În plus, pentru diminuarea regimului de sancţiuni impuse de Occident, Rusia ar trebui să dovedească mai multă flexibilitate, în prezent neputînd fi vorba de aşa ceva”, crede Andreas Schwabe, economist în cadrul Raiffaisen Bank International Viena.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?