Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4020

Reuters: Guvernatorul BNM a demisionat în urma protestelor, dar a negat responsabilitatea pentru jaful de la bănci

22 sep. 2015,, 10:45   Economie
2609 5

Foto: noi.md

Şeful băncii centrale a Republicii Moldova a anunţat că demisionează după apelurile manifestanţilor care protestează non-stop în stradă, dar şi-a negat responsabilitatea pentru o fraudă de un miliard de dolari dispăruţi din sistemul bancar al ţării sărace, comentează Reuters.

Guvernatorul BNM, Dorin Drăguţanu, a declarat jurnaliştilor că împreună cu adjunctul său Marin Moloşag, şi-au prezentat demisiile în parlament, deşi ar putea din rol interimar să ia parte la discuţiile sensibile cu misiunea Fondului Monetar Internaţional care ajunge marţi.

Drăguţanu s-a prezentat ca un ţap ispăşitor pentru greşelile politicienilor în scandalul bancar care a dus la tulburări politice şi dificultăţi sporite în această ţară mică, continuă Reuters.

Zeci de mii de oameni au protestat la Chişinău pe 6 septembrie faţă de fraudă, cerînd responsabilitate din partea politicienilor. Protestatarii au instalat 300 de corturi în centrul capitalei, promiţînd să rămînă acolo pînă cînd le vor fi îndeplinite revendicările.

Suma furată din bănci reprezintă aproximativ echivalentul a o optime din produsul intern brut, iar dispariţia banilor a provocat o depreciere bruscă a monedei naţionale, a alimentat inflaţia şi scăzut standardele de viaţă în ceea ce este deja una dintre cele mai sărace ţări din Europa.

De asemenea, scandalul a afectat grav imaginea liderilor politici care se declară proeuropeni şi care au condus ţara din 2009, dar care au făcut prea puţin pentru a opri managementul defectuos economic.

Asta a dus de asemenea la sistarea asistenţei bugetare din partea Uniunii Europene şi a Băncii Mondiale, precum amînarea vizitei FMI de la care Republica Moldova aşteaptă asistenţă financiară, conchide Reuters.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?