X 
Transnistria stiri: 1395
Preşedintele stiri: 4036

OSCE și CE, îngrijorate de unele modificări propuse la Codul audiovizualului

11 sep. 2015,, 11:05   Politică
2052 0

Foto: tv7.md

Amendamentul ce interzice radiodifuzorilor din Moldova transmisia posturilor de televiziune și radio care conțin emisiuni ce nu sînt produse în statele UE sau în statele care nu au ratificat Convenția Europeană cu privire la televiziunea transfrontalieră provoacă îngrijorări din partea Consiliului Europei și a OSCE. Cele două organizații au examinat inițiativele legislative de modificare a Codului audiovizualului, trimise spre expertizare de spicherul Andrian Candu, notează NOI.md.

Potrivit avizului emis de CE, aceste îngrădiri ale libertății de emisie ar trebui să urmărească scopuri legitime, care să fie necesare într-o societate democratică. „Dacă este impusă o interdicție de recepție sau retransmisie, trebuie să fie specificate temeiurile și condițiile în care aceasta poate avea loc. O interdicție generală pentru anumite programe poate duce la cenzură. Cît de eficientă poate fi o astfel de interdicție, existînd acum accesul liber și deschis la Internet?”, se întreabă experții CE.

În document se mai menționează că propaganda trebuie contracarată prin oferirea mai multor informații pentru a forma o opinie publică fără prejudecăți, cu o gîndire critică dezvoltată. O opinie similară este împărtășită și de experții OSCE, care consideră că interdicția privind retransmisia unor programe televizate este o măsură excesivă, care poate fi ineficientă.

Referitor la amendamentul prin care se propune ca produsul autohton să constituie cel puțin 8 ore din volumul zilnic de emisie, Consiliul Europei consideră că această abordare trebuie susținută.

Pe de altă parte, experții OSCE consideră că inițiativa ca radiodifuzorii să difuzeze programe autohtone cu caracter informativ în proporție de 100%, dintre care 80% să fie în limba de stat, reprezintă o restricție care va afecta negativ pluralismul de știri. „Acest fapt va limita într-un mod semnificativ spectrul de știri din Rusia, care prezintă interes pentru minoritatea rușilor și cea vorbitoare de limbă rusă din Moldova”, se menționează în document.

În ceea ce privește amendamentele ce vizează sancțiunile aplicate radiodifuzorilor, experții CE și OSCE precizează că acestea nu trebuie să fie excesive, pentru a nu atenta la libertatea de exprimare, dar să fie proporționale cu infracțiunea comisă. Potrivit avizului, retragerea licenței de emisie este soluția de ultim recurs și poate fi aplicată doar pentru săvîrșirea unor acțiuni grave.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?