X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Pedagogii, dispuși să declare grevă peste două săptămîni

9 sep. 2015,, 14:30   Societate
4396 0
Учителя готовы объявить забастовку через две недели
Foto: kp.md
„Sindicaliștii au adoptat decizia de a oferi Guvernului două săptămîni pentru a le îndeplini revendicările. În caz contrar, profesorii vor fi nevoiți să abandoneze școlile și să declare grevă”, a anunțat miercuri în fața reprezentanților presei președintele Sindicatului Educaţiei şi Ştiinţei din Republica Moldova, Dumitru Ivanov, relatează NOI.md.

Această declarație a fost făcută după reuniunea sindicaliștilor din sfera învățămîntului, care a avut loc la Chișinău astăzi, 9 septembrie. „Munca profesorilor nu este apreciată la justa ei valoare. Greșelile majore pe care le-a comis Guvernul ne impun să întreprindem măsuri extreme”, a spus în apelul său către cei prezenți Dumitru Ivanov.

„Anual noi pregătim circa 2 mii de specialiști în domeniul educației, dar numai 300-400 merg în școli. Bineînțeles, îi sperie salariile mici. Un specialist începător este nevoit să muncească cu un salariu de 1700 de lei. Pentru a-și asigura condiții bune de trai, el trebuie să-și asume mai multe sarcini, ca să cîștige peste 3000 de lei. Noi optăm pentru majorarea pe etape a salariilor în sfera învățămîntului, care urmează să înceapă luna curentă, cu o indexare de 6 la sută. Pînă în anul 2016, Guvernul urmează să aprobe majorarea cu 30-40%. Numai în aceste condiții specialiștii vor rămîne în profesie”, a adăugat el.

O sindicalistă din Hîncești a remarcat în alocuțiunea sa intenția oamenilor, angajați inclusiv în sistemul educației, de a abandona țara, în care nu văd perspective pentru munca lor în continuare. „În discuția mea cu fostul prim-ministru al țării Chiril Gaburici, am transmis sesizarea sindicatelor privind susținerea sferei educației, dar schimbarea Guvernului a introdus rectificări în planurile noastre. Ce ne rămîne să facem? Să reacționăm și să acționăm!”, a specificat ea.

Printre condițiile care ar satisface revendicările angajaților din educație și sindicaliștilor, se numără indexarea imediată a salariilor și pensiilor, asistența medicală gratuită angajaților din educație, diminuarea tarifelor la serviciile comunale.

La reuniune au participat circa 72 de lideri sindicali de la instituții de învățămînt (colegii și universități) din toate raioanele țării, conducerea Federaţiei Sindicale a Educaţiei şi Ştiinţei și viceministrul educației Cristina Boaghi. Sindicatul Educaţiei şi Ştiinţei din Republica Moldova întrunește aproape 120 de membri.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?