Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

O companie construieşte o fabrică fără permisiunea ecologilor

20 aug. 2015,, 13:30   Societate
3661 0
Foto: rdstr.ru
Compania TB FRUIT (Ucraina), care construieşte o fabrică în parcul industrial Edineţ, a ignorat recomandările Inspectoratului Ecologic de Stat din Moldova.

Potrivit agenţiei "Infotag", citîndu-l pe directorul adjunct al inspectoratului, Vadim Stîngaci, obiectul în construcţie nu are avizul ecologic şi de aceea specialişti inspectoratului au solicitat suspendarea lucrărilor de construcţie.

În 2013 TB FRUIT a fost obligată să achite o amendă de 600 lei şi să suspende lucrările, însă compania nu s-a conformat. Potrivit planurilor companiei, în 2015 fabrica urmează să fie dată în exploatare.

În august Inspectoratul ecologic a solicitat repetat desfăşurarea Expertizei ecologice de stat, pentru a aprecia care va fi impactul întreprinderii asupra mediului înconjurător.

Anterior în presă s-a menţionat că TB FRUIT nu a obţinut autorizaţie de la Agenţia pentru Geologie şi Resurse Minerale pentru a fora o fîntînă. Din acest motiv activiştii din Edineţ şi Cupcini cer suspendarea lucrărilor de construcţie pînă nu va fi prezentate toate documentele de proiect şi obţinerea unui aviz pozitiv din partea ecologilor.

Despre problemele TB FRUIT, care ţin de încălcarea normelor ecologice, a scris presa ucraineană. În particular, pe 1 iulie 2013 Judecătoria regională din Livov a obligat compania să achite o amendă de 95 mii de hrivne. Inspecţia ecologică din Livov a stabilit că compania nu avea permisiune specială pentru a folosi apa din fîntîna forată fără a obţine un paşaport şi licenţă corespunzătoare.

Conform extrasului din registrul de stat, 100% din compania moldovenească TB FRUIT aparţine companiei FRANCOSO CORPORATION LIMITED, rezident al Ciprului.

În prezent Curtea Supremă de Justiţie din RM examinează demersul Asociaţiei producătorilor de conserve din Moldova Speranta-Сon, care a contestat rezultatul şi procedura concursului de selectare a rezidentului parcului industrial Edineţ în septembrie 2013. Atunci producătorii moldoveni de sucuri şi conserve au pierdut concursul, cîştigătoare fiind declarată TB FRUIT.

TB FRUIT este un holding, care deţine o serie de întreprinderi în Ucraina. Conform documentelor, pe care investitorul le-a prezentat pentru concurs, acesta intenţiona să construiască la Edineţ un spectru larg de produse, însă în realitate rezidentul intenţionează să lanseze doar o linie de producere a semifabricatelor, şi anume suc concentrat de mere.

În Moldova sucuri concentrate produc Orhei-Vit, Alfa-Nistru, Ecofruct, Cupcini, Monsterax, precum şi fabrica de conserve din Călăraşi.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?