Eurovision stiri: 521
Cazul Filat stiri: 349
Transnistria stiri: 1428
Preşedintele stiri: 4012

Dron: În Moldova viceminiștrii sînt racolați direct din stradă uneori

13 aug. 2015,, 15:16   Politică
3706 0

Dron: În Moldova viceminiștrii sînt racolați direct din stradă uneori
Foto : ipn.md

„Numirile în funcții guvernamentale, în Republica Moldova, se fac pe criterii de loialitate personală sau de partid, și foarte rar pe criterii profesionale”. Acest lucru a fost confirmat încă o dată de remanierile de cadre efectuate ieri la Guvern, susține preşedintele Centrului de iniţiative şi monitorizare a autorităţilor publice, Ion Dron. Intervievat de NOI.md, juristul a menționat că migrația cadrelor de la o instituție la alta, în baza interesului politic, este specifică tuturor guvernărilor din Moldova.

„Aceste remanieri ne demonstrează încă o dată că niciodată în Moldova, gestionarea și punerea în valoare a potențialului uman nu a fost prioritară nici pentru o guvernare. La noi, nu știu de ce viceminiștrii sînt racolați direct din stradă uneori, s-a obișnuit că de la liceu poți să mergi direct la academie. În condițiile în care, în fruntea unor agenții sînt numite persoane care nu cunosc principiile de funcționare a fenomenelor, nu avem nicio șansă că acest sistem să fie schimbat. Ministerele sînt percepute ca oficii unde politicienii își promovează interesele de afaceri”, a remarcat Ion Dron.

Juristul se arată convins că numirile în funcții pe criterii politice descurajează întîi de toate tînăra generație, odată ce realitățile arată că e suficient să fie membru de partid, pentru a-ți construi o carieră. În opinia lui Ion Dron, pentru a menține consecvența politicilor promovate de un minister sau altul, e nevoie ca specialiștii să fie lăsați să activeze pe perioade determinate de timp, indiferent dacă se schimbă sau nu conducerea instituției.

„Ar trebui să existe și grupuri de profesioniști care să mențină pe linia de plutire instituțiile, ministerele, or acest lucru nu se întîmplă. Atunci cînd un partid accede în guvern se schimbă tot personalul, începînd de la ministru și pînă la servitoare, șofer și portar,toți sînt numiți pe criterii politice”, a punctat Ion Dron.

Precizăm că la ședința de ieri a Guvernului au fost operate noi remanieri de cadre. Pe lîngă faptul că mai mulți viceminiștri au fost demiși și înlocuiți, și în fruntea agențiilor guvernamentale au fost desemnate persoane noi. De exemplu directorul Agenției Medicamentului, Alexandru Coman, a fost demis, iar în locul acestuia numit Vladislav Zara, care este fost director al Autogării Centru. Din funcția de director al Agenției Turismului a fost destituit Nicolae Platon, locul acestuia urmînd a fi ocupat de Iurie Carp, care este fost director al Agenției pentru Siguranța Alimentelor.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?