X 
Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Tulbure: Partenerii noștri europeni nu se mai fac că plouă

11 aug. 2015,, 12:26   Politică
5407 5

Tulbure: Partenerii noștri europeni nu se mai fac că plouă
Foto : vedomosti.md

Faptul că partenerii europeni au început să recunoască că Republica Moldova este un stat captiv, constituie un semnal pozitiv pentru noi, ca cetățeni. Astfel a comentat analistul politic Alexei Tulbure pentru NOI.md poziția critică exprimată de secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, pe marginea situației din Republica Moldova, într-un articol publicat în „New York Times”.

Acordarea suportului politic și financiar necondiționat țării noastre din partea europenilor a fost o abordare eronată, susține fostul reprezentant al Republicii Moldova la Consiliul Europei și ONU. În opinia lui Tulbure, lauda gratuită a permis guvernării din ultimii șase ani de la Chișinău să continue fărădelegile și să cauzeze mari prejudicii țării.

„Astăzi Europa recunoaște că Moldova a devenit un stat capturat de oligarhi, un stat cu o corupție pandemică. Noi am ajuns la asta în condițiile impunității și lipsei de critică din partea partenerilor noștri. Pînă la această guvernare, Chișinăul era criticat în cazul în care devia de la normele europene, în capitală veneau echipe întregi de experți care spuneau lucrurilor pe nume. Relațiile noastre externe s-au înrăutățit în condițiile unei impunități, iar acum avem ceea ce avem - miliardul furat, economia la pămînt, instituțiile la pămînt”, a explicat Alexei Tulbure.

Potrivit interlocutorului, abuzurile comise de autoritățile moldovenești trebuiau denunțate public și taxate dur de partenerii externi încă acum cîțiva ani. Atacurile raider, schemele de spălare de bani, contrabanda masivă, cazurile de corupție nu trebuiau trecute cu vederea de creditorii internaționali, spune Alexei Tulbure.

„Îmi exprim regretul că aceste reacții au apărut așa tîrizu. Această poziție este una normală, ceea ce a fost pînă acum a fost o anomalie. Pentru noi în calitate de cetățeni este foarte bine că partenerii au început să spună lucrurilor pe nume, pentru că înainte se făceau că plouă. Cred că asemenea abordare critică poate duce la îmbunătățirea situației. Probabil în aceste condiții pot apărea forțe politice noi, mișcări civice”, a conchis Alexei Tulbure.

În articolul intitulat „Îndepărtaţi Moldova de la marginea prăpastiei”, secretarul general al Consiliului Europei susține că țara noastră încă se află în mîinile oligarhilor, iar guvernul trebuie să adopte o serie de măsuri urgente, pentru a evita colapsul.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?